Jabłka prażone, przepis do słoików na zimę. Sezon na jabłka właśnie się rozpoczyna, więc warto pomyśleć o zrobieniu zapasów na zimę, tym bardziej, że przepis na jabłka smażone do słoików jest bardzo prosty. W tym wpisie dowiesz się m in. jakie jabłka najlepiej wybrać do zrobienia jabłek w słoiku oraz jak zrobić jabłka smażone.

jabłka prażone

Jabłka prażone. Przepis do słoików.

Jabłka smażone do słoika, przepis ten obowiązkowo robię co roku. Na zimę muszę mieć chociaż kilka słoików z jabłkami prażonymi. Mimo tego że jabłka są dostępne cały rok, najsmaczniejsze są te, które rosną w sadzie, dlatego uważam, że warto zatrzymać ten smak na zimę. Z tak przygotowanych jabłek prażonych możesz przygotować pyszny jabłecznik lub szarlotkę. Możesz z nich też przygotować różne desery lub pierogi. Pyszny pomysł na kolację lub podwieczorek to naleśniki z jabłkami.

Jabłka smażone są proste i szybkie w przygotowaniu. A co najważniejsze jabłka prażone nie zawierają sztucznych dodatków. Wiesz co jesz, bo wszystkie składniki komponujesz sam.

Jabłka smażone do słoików na zimę, to tylko jeden z pomysłów. Kolejnym świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru tych owoców jest dżem z jabłek.

Jabłka prażone w słoikach.

Prosty i sprawdzony przepis na jabłka prażone do słoików, którymi możesz cieszyć się cały rok. Jabłka prażone na zimę, jakie jabłka? Do przygotowania jabłek na zimę najlepsze będą jabłka kwaśne i dość twarde. Najlepiej sprawdzi się antonówka lub szara reneta. Natomiast nie polecam używać jabłek kruchych. Szkoda produktów, czasu oraz pracy. Pamiętaj aby nie używać jabłek zepsutych. Jak zrobić jabłka prażone, ile gotować?

Zapraszam na przepis!

jabłka prażone

Przepis na jabłka prażone do szarotki.

Składniki.

  • jabłka około 2.5 kg
  • cytryna 1 szt.
  • cukier około 3/4 szklanki
  • woda kilka łyżek

Jabłka prażone. Przepis.

wykonanie.

Jabłka umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę i podziel na dwie części.

Jedną część jabłek skrop sokiem z cytryny dzięki czemu jabłka nie ściemnieją. Drugą część umieść w garnku z grubym dnem, dodaj odrobinę wody i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut. Co jakiś czas mieszaj, aby jabłka się nie przypaliły.

Gdy jabłka zaczną się rozpadać dodaj druga część jabłek. Dodaj cukier, jeśli jabłka są słodkie dodaj mniejszą ilość cukru. Duś jeszcze około 20 minut, mieszając.

Jeśli będą zbyt gęste dodaj odrobinę wody, aby uzyskać idealną konsystencję.

Gotowe jabłka przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków i mocno zakręć.

Na dnie garnka umieść ściereczkę. W ganku umieść słoiki i zalej gorącą wodą na 3/4 wysokości słoików. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika na minimum. Pasteryzuj 25-30 minut.

Na koniec gorące słoiki wyjmij z wody, obróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Koniecznie sprawdź czy słoiki są dobrze zawekowane. W prawidłowo zawekowanych słoikach nakrętka będzie wklęsła.

Życzę smacznego!

jabłka prażone

Napisz komentarz