Jabłka w cieście naleśnikowym, sprawdzony przepis na pyszny deser. Wspomnienie dzieciństwa i smak lata i jesieni. Pyszna domowa kuchnia, która z pewnością zasmakuje każdemu, a na pewno najmłodszym.

jabłka w cieście

Smażone, jabłka w cieście naleśnikowym to jeden z naszych ulubionych deserów z wykorzystaniem tych owoców. Do jabłek smażonych w cieście używam twardych, soczystych jabłek z naszego sadu. Niestety nie znam ich odmiany, jednak uważam, że są idealne do tego dania. Dodatkowo smak jabłek smażonych wzbogacić możesz szczyptą cynamonu, dzięki czemu zyskają jeszcze bardziej jesienną nutę.

Jak zrobić jabłka w cieście? przepis jest bardzo prosty. Wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki na ciasto czyli jajko, mąkę, cukier, mleko oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto odstawiasz na około 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ale również nie powinno być zbyt gęste.

Jabłka w cieście jak smażyć? Jabłka kroisz w średniej grubości plasterki i smażysz na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Natomiast moc palnika nie powinna być zbyt duża. Tak przygotowane domowe jabłka smażone w chrupiącym cieście podaję posypane cukrem pudrem.

Z jabłek możesz przygotować pyszne desery np. jabłecznik bez pieczenia. Ale i nie tylko. Możesz z nich przygotować pyszne jabłka prażone na zimę, lub też dżem z jabłek.

Jabłka w cieście to rewelacyjny pomysł na letni oraz jesienny deser!

Zapraszam na przepis!

Jabłka w cieście. Przepis.

Składniki.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

  • jabłka 2 średniej wielkości
  • jajko
  • mleko 1/2 szklanki
  • mąka pszenna około 3/4 szklanki
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżki
  • sól
  • proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
  • olej roślinny do smażenia
  • cukier puder do podania

Wykonanie.

Składniki na ciasto- jajko, mleko, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. umieść w naczyniu i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw na około 15 minut, aby ciasto odpoczęło.

Jabłka obierz ze skórki, pokrój plastry o grubości około 1 cm i wytnij gniazdo nasienne.

Na patelni rozgrzej tłuszcz.

Ciast powinno być dość gęstej konsystencji. Nie powinno spływać z jabłek. Ale też nie powinno być zbyt geste, bo będzie ciężko je rozprowadzić.

Gdyby ciasto wyszło zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki. Gdy wyjdzie zbyt gęste dodaj odrobinę mleka.

Jabłka zamocz w cieście i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor z obu stron. Użyj średniej mocy palnika.

Usmażone jabłka ułóż na ręczniku papierowym , aby ociekły z tłuszczu.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

jabłka w cieście

Życzę smacznego!

jabłka w cieście

Napisz komentarz