Świetny pomysł na jajka faszerowane tuńczykiem. Bardzo łatwy i sprawdzony przepis na jajka faszerowane, które wyglądają bardzo ładnie i są bardzo dobre. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka to idealnie danie na Wielkanoc. Genialnie wpasują się na Wielkanocny stół oraz w Wielkanocny klimat. Ale i nie tylko. Ta potrawa sprawdzi się też na inne okazje, np. spotkanie ze znajomymi, spotkanie rodzinne.

Jajka faszerowane tuńczykiem z puszki.

Do faszerowania jajek musisz zrobić pastę z tuńczyka z puszki. W moim przepisie użyłam tuńczyka w puszce w oleju, bo uważam że jest on najlepszy. Jednak sprawdzi się też tuńczyk w puszce w zalewie. Pamiętaj, aby użyty do pasty tuńczyk był dobrej jakości, ponieważ zła jakość tego produktu może zepsuć tą potrawę.

Jak podać jajka faszerowane?

Jajka faszerowane można podać na wiele sposobów. Te najczęściej spotykane to jajka faszerowane z :

  • pieczarkami
  • łososiem
  • awokado

Jak najlepiej przeciąć jajko? Jajka możesz przeciąć na pół, lub wyciąć 1/4 jajka. Zależy jaki efekt końcowy chcesz uzyskać.

Ile gotować jajka na twardo?

Jajka na twardo gotuje się od 8-10 minut. Czas gotowania jest zależny od wielkości jajek. Jednak nie powinno się ich gotować zbyt długo.

Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem?

Przepis na jajka faszerowane jest bardzo prosty. Wystarczy ugotować jajka oraz przygotować pastę z tuńczyka. Z podanych składników otrzymasz 8 jajek faszerowanych tuńczykiem. Jeśli potrzebujesz większą ilość, dostosuj odpowiednio liczbę składników. Aby zrobić te danie Wielkanocne będziesz potrzebować blender, oraz rękaw do dekoracji. Ja użyłam zwykły rękaw cukierniczy.

Zapraszam na przepis!

jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki.

  • 1 puszka tuńczyka w puszce w oleju (ok 150 gram)
  • 8 jajek
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej)
  • koperek do dekoracji

Jajka faszerowane tuńczykiem. Przepis

Jajka ugotuj na twardo, odstaw do przestygnięcia i następnie obierz. Ostrożnie wytnij ćwierć jajka, która posłuży Ci do przygotowania pasty.

Ogórka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody. Możesz też go zbelndować i wtedy usunąć nadmiar wody. Ja jednak zawsze wcześniej tarkuję.

Ćwiartki jajek, odsączony tuńczyk z puszki, czosnek, odsączony ogórek, majonez umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na jednolitą masę. Gdy składniki się połączą dodaj sok z cytryny sól i pieprz i blenduj jeszcze chwilę. Na koniec w razie potrzeby dopraw według uznania. Pasta powinna być gęsta.

Pastę z jajek, tuńczyka i ogórka umieść w rękawie cukierniczym i dekoruj według uznania. Na koniec ułóż na jajkach faszerowanych gałązkę świeżego koperku. Jajka faszerowane tuńczykiem możesz dekorować według własnych upodobań. Do dekoracji może posłużyć Ci groszek konserwowy, kukurydza czy gotowana marchewka. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, pastę jajeczną z tuńczykiem możesz nakładać łyżeczką.

Życzę smacznego!

jajka faszerowane tuńczykiem

Szukasz pomysłów na Wielkanoc?

Może zainteresuje Cię mój przepis na sernik królewski i szybki jabłecznik.

Napisz komentarz