Wyjątkowy przepis na jajka faszerowane z chrupiącym boczkiem Danie bardzo proste w przygotowaniu, które idealnie wpasuje się na imprezowy poczęstunek. Myślę, że tak przygotowane jajka nadziewane z boczkiem posmakują każdemu. A goście będą prosić Cię o przepis.

jajka faszerowane z boczkiem

Jajka nadziewane z boczkiem

Bardzo fajna przekąska, to zdecydowanie coś innego. Jest to bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przekąsek, które goszczą na naszych stołach.

Szybka w przygotowaniu przystawka na Sylwestra, ale i też na inne okazje.

Składniki do przygotowania tego dania są bardzo proste oraz łatwo dostępne w każdym sklepie. Choć pewnie większość produktów masz już w swoim domu. Te jajka faszerowane z boczkiem najczęściej robię na dwa sposoby, dodając ogórki kiszone lub konserwowe. W przypadku, gdy używam ogórków konserwowych dodatkowo do farszu dodaję kilka kropel ostrego sosu sriracha. Polecam wypróbować obie wersje! Koniecznie daj znać w komentarzu, która wersja bardziej przypadła Ci do gustu.

Wypróbuj też jajka tuńczykiem.

Zapraszam na przepis!

Jajka faszerowane z boczkiem-przepis

Skadniki

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • majonez 1/4 szklanki
  • musztarda dijon 1 łyżeczka
  • ogórek kiszony 2 szt. małe
  • woda z ogórków 2 łyżeczki
  • koperek posiekany 2 łyżeczki
  • pieprz
  • sól
  • czosnek suszony
  • boczek 4 cienkie plasterki

Jajka faszerowane z boczkiem, jak zrobić?

Ugotowane na twardo jajka przekrój na pół, usuń żółtka i przełóż je do innego naczynia, dodatkowo każdą połówkę białka możesz lekko ściąć od spodu, dzięki temu jajka nie będą się przewracać. Jeśli masz półmisek do serwowania jajek, nie musisz już ich podcinać.

Plasterki boczku podsmaż na patelni, aż będą chrupiące. Następnie drobno posiekaj. Boczek możesz też upiec w piekarniku.

Żółtka dokładnie rozgnieć widelcem. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone, wodę z ogórków, musztardę dijon, majonez, posiekany koperek, suszony czosnek oraz pieprz i ewentualnie sól do smaku.

Na każdą połówkę jajka nałóż sporą łyżeczkę farszu, ułóż na talerzu. Na koniec posyp obficie chrupiącym boczkiem.

Jajka faszerowane z boczkiem możesz podawać od razu po przygotowaniu.

jajka faszerowane z boczkiem

Życzę smacznego!