Szybki pomysł na jajka faszerowane z brokułem i twarożkiem. Przepis, który idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Jajka faszerowane to nasza tradycja. Jednak to świetny pomysł na lekką kolację, śniadanie a nawet obiad. Myślę, że spodoba Ci się mój pomysł jeśli szukasz pomysłu na jajka faszerowane inaczej.

Jajka faszerowane brokułem i serem.

Do przepisu na jajka faszerowane z brokułem i serem użyłam twarożek kanapkowy, bo rewelacyjnie sprawdza się do farszu. To lżejsza wersja tradycyjnych jajek faszerowanych. Najczęściej spotykamy jajka faszerowane z łososiem, tuńczykiem, serem czy pieczarkami. Jednak większość z tych wersji zawiera majonez. Jednak u mnie dziś lżejsze fit jajka faszerowane z brokułami.

Moje ulubione jajka z farszem brokułowym.

Jajka z brokułem można robić na wiele sposobów. Równie dobrze smakują jajka z brokułem i szynką lub brokułem i papryką. To też bardzo fajny przepis na Wielkanoc. Myślę, że to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przepisów takich jak, jajka w sosie tatarskim, lub w sosie chrzanowym.

Jajka faszerowane brokułem i twarożkiem. Przepis.

Przygotowanie jajek z brokułami jest bardzo proste. Rozpocznij od ugotowania jajek oraz brokułów, ponieważ muszą przestygnąć. Z podanych składników otrzymasz 10 sztuk jajek faszerowanych z brokułami. Jednak jeśli potrzebujesz większą ilość, dostosuj odpowiednio produkty. Do przygotowania tej potrawy będzie Ci potrzebny blender.

Zapraszam na przepis!

jajka faszerowane z brokułem

Składniki.

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 60 gram brokułów
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 gram twarożku kanapkowego śmietankowego
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane brokułem. Jak zrobić?

Jajka ugoruj na twardo i odstaw do przestygnięcia. Brokuł wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj około 3 minuty, odcedź i odstaw do przestygnięcia.

W wysokim naczyniu umieść twarożek śmietankowy, sól, pieprz, pokrojony ząbek czosnku oraz przestudzony brokuł. Jeśli chcesz zostaw kilka małych różyczek brokułu do dekoracji. Wszystko zmiksuj na gładką masę, za pomocą blendera. Pastę z brokułów umieść w rękawie cukierniczym

Ugotowane jajka obierz ze skorupki, przekrój na pół. Jeśli chcesz żeby twoje jajka faszerowane były stabilniejsze i nie przewracały się na półmisku, możesz podciąć spód jajka na płasko.

Jajka faszeruj rękawem cukierniczym, lub łyżeczką.

Życzę smacznego!

Szukasz pomysłu na Wielkanoc?

Polecam Ci pomysł na jajka faszerowane tuńczykiem, mazurek kajmakowy, bułki zapiekane z jajkiem.

jajka faszerowane z brokułem

Napisz komentarz