Mój sprawdzony przepis na jajka po arabsku z selerem naciowym oraz octem winnym. Jest to wersja jajek sadzonych, którą bardzo lubi mój Narzeczony. Te jajka sadzone są bardzo aromatyczne, jednak myślę że wato spróbować takie jajka sadzone inaczej. Ta potrawa na pewno nie każdemu przypadnie do gustu, bo jest dość aromatyczna. Natomiast jeśli lubisz aromatyczne...

Mój sprawdzony przepis na jajka po arabsku z selerem naciowym oraz octem winnym. Jest to wersja jajek sadzonych, którą bardzo lubi mój Narzeczony. Te jajka sadzone są bardzo aromatyczne, jednak myślę że wato spróbować takie jajka sadzone inaczej. Ta potrawa na pewno nie każdemu przypadnie do gustu, bo jest dość aromatyczna. Natomiast jeśli lubisz aromatyczne potrawy, myślę że może Ci się spodobać. Nie jest to jednak danie za którym przepadają dzieci.

Jak zrobić jajka sadzone po arabsku?

Przepis na jajka sadzone po arabsku jest bardzo prosty. Jest to idealny pomysł na kolację, obiad lub śniadanie. To danie najlepiej smakuje na ciepło. Jajka sadzone po arabsku najlepiej podawać z pieczywem, sałatką ze świeżych warzyw lub ziemniakami. Jeśli szukasz pomysłu na coś innego niż zwykłe jajka sadzone myślę, że może to być potrawa dla Ciebie!

Zapraszam na przepis!

Do wykonania jajek po arabsku będziesz potrzebować średniej wielkości patelnię. Z podanych składników otrzymasz 2-4 porcje jajek po arabsku. Jednak jeśli potrzebujesz większą ilość dostosuj odpowiednio składniki.

Składniki.

  • 4 jaja
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • kolendra mielona
  • kmin rzymski mielony
  • cynamon mielony
  • 3 łyżki octu winnego
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub inny tłuszcz do smażenia

Jajka sadzone po arabsku. Przepis.

Seler naciowy posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę następnie dodaj posiekany seler naciowy oraz po szczypcie kolendry, cynamonu, kminu rzymskiego. Smaż tak około 2-3 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Szafran zalej 1 łyżką wrzącej wody, następnie dodaj na patelnię razem z octem winnym. Dopraw solą oraz pieprzem. Duś chwilę.

Następnie dodaj jajka. Smaż do momentu aż biało się zetnie. Najlepiej pod przykryciem na średniej mocy palnika. Jajka po arabsku najlepiej jest podawać na ogrzanych talerzach, jednak ja tak nie robię.

Życzę smacznego!

jajka po arabsku

Szukasz pomysłu na śniadanie z jajkami?

Polecam Ci pomysł na szakszuka, tortilla jajeczna, omlet z warzywami oraz omlet z mozzarellą.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.