Przepis na idealne ciasto na naleśniki jest bardzo prosty. Jest To mój sprawdzony przepis na naleśniki. To ciasto jest uniwersalne do naleśników na słodko oraz na słono. Z usmażonych naleśników możesz zrobić krokiety z kapustą i grzybami lub mięsem. Możesz też zrobić naleśniki na słodko, z serem, dżemem lub czekoladą.

Ile jajek na ciasto na naleśniki?

W moim przepisie na ciasto naleśnikowe na podaną ilość składników zawsze używam 2 jajek. Jednak jeśli chcesz możesz użyć większej ilości jajek, pamiętaj jednak aby dostosować odpowiednio ilość mąki. Jeśli szykujesz wytrawne naleśniki lub krokiety możesz pominąć cukier. Jednak jeśli szykujesz naleśniki na słodko możesz użyć większej ilości cukru.

Jak zrobić ciasto na naleśniki. Przepis.

Aby zrobić ciasto na naleśniki będziesz potrzebować dużą miskę, mikser lub trzepaczkę do jajek oraz patelnię.

Zapraszam na przepis!

ciasto na naleśniki

Składniki.

  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody filtrowanej
  • 2 szklanki mąki luksusowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie)

Ciasto na naleśniki. Wykonanie.

Postaraj się aby wszystkie produkty na ciasto na naleśniki były w temperaturze pokojowej. Olej możesz zastąpić roztopionym masłem. Pamiętaj aby bardzo dobrze rozgrzać patelnię przed rozpoczęciem smażenia pierwszego naleśnika. Naleśniki smaż na średnim ogniu, jednak uważaj żeby ich nie przypalić. Przed nałożeniem ciasta na naleśniki na patelnię zawsze smaruję olejem, za pomocą pędzelka cukierniczego. Jednak nie jest to konieczne. Wodę filtrowaną możesz zastąpić wodą gazowaną, dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste. Ja smażę zawszę cienkie naleśniki. Jest to 1 niepełna chochla ciasta na naleśniki na jeden naleśnik, jednak jeśli chcesz aby były grubsze użyj większej ilości ciasta. Grubsze naleśniki są idealne na krokiety.

Mąkę, wodę, jajka, cukier, sól i olej umieść w misce i wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki do jajek. Następnie powoli zacznij przesiewać mąkę. Cały czas mieszaj, aż składniki na ciasto na naleśniki dokładnie się połączą.

Jaka powinna być konsystencja ciasta na naleśniki? Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję słodkiej śmietanki, nie powinno być za rzadkie oraz zbyt gęste. Po połączeniu składników odstaw na około 15 minut, aby nabrało idealnej konsystencji. Jednak nie jest to konieczne

Smaż na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Możesz na patelni rozprowadzić trochę tłuszczu za pomocą pędzelka. Ciasto na naleśniki rozprowadź równomiernie na całej powierzchni patelni. Smaż 2-3 minuty na obie strony. Na drugą stronę przewróć naleśnik za pomocą łopatki kuchennej gdy wierzch będzie już całkowicie ściągnięty. Naleśniki smaż na średniej mocy palnika.

Życzę smacznego!

Szukasz pomysłu na śniadanie?

Polecam Ci pomysł na tortilla z pastą jajeczną, szybkie grzanki z awokado.

Napisz komentarz