Jogurtowa marynata do kurczaka, przepis na letnią marynatę na grilla. Grillowany kurczak w jogurtowej marynacie, bardzo zdrowy, świeży z śródziemnomorskim akcentem. Świetny dodatek do letnich sałatek, ze świeżych warzyw sezonowych. Znakomity pomysł na posiłek na świeżym powietrzu. Jeśli lubisz grillowanego kurczaka, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

marynata jogurtowa do kurczaka

Jogurtowa marynata do kurczaka na grilla.

Grillowany kurczak w tej marynacie smakuje świetnie! To ulubiona marynata mojej nastoletniej siostry! Wspaniałe połączenie kilku łatwo dostępnych produktów, czyli sok i otarta skórka z cytryny, dobrej jakości oliwa z oliwek, jogurt oraz czosnek. To zdecydowanie najlepszy przepis na soczystego grillowanego kurczaka. Ta marynata jogurtowa również genialnie sprawdza się jako sos sałatkowy. Jeśli szukasz przepisów na dania z grilla, polecam Ci wypróbować przepis na szaszłyki, kaszanka, cukinia z grilla. Może spodoba Ci się marynata do karkówki.

Jogurtowa marynata do piersi z kurczaka. Jak zrobić?

Ta marynata jogurtowo-cytrynowa idealnie sprawdza się do marynowania piersi z kurczaka, ale i nie tylko. Jogurtowa marynata do szaszłyków z kurczaka sprawdza się również rewelacyjnie. Ile marynować mięso z kurczaka na grilla? Zamarynowane mięso umieść w lodówce na nie dłużej niż 3 godziny, natomiast około 30 minut przed przyrządzeniem wyjmij mięso z lodówki. Bardzo ważnym składnikiem marynaty jest gęsty jogurt oraz sok i skorka z cytryny. Dzięki zawartości soku z cytryny i jogurtu mięso jest kruche i delikatne, a otarta skórka z cytryny jeszcze bardziej wzbogaca smak grillowanego mięsa. Jogurtowa marynata do kurczaka jak zrobić? To bardzo proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki!

Zapraszam na przepis!

Jogurtowa marynata do kurczaka.

Składniki.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

  • oliwa z oliwek 1/4 szklanki
  • jogurt grecki 1/3 szklanki
  • cytryna 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • oregano suszone 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki
  • pierś z kurczaka 2 szt około 400 gram

Jogurtowa marynata do kurczaka. Przepis.

Wykonanie.

W większym naczyniu umieść oliwę, sok oraz otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz, oregano i wymieszaj. Następnie dodaj jogurt oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Marynatę podziel na pół. Jedna część posłuży Ci do zamarynowania mięsa, a druga do smarowania mięsa podczas grillowania. Mięso dodaj do polowy marynaty dokładnie wymieszaj, tak aby mięso było równomiernie pokryte marynatą, przykryj szczelnie folią spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut.

Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie. Podlewaj resztą marynaty, co jakiś czas obracaj mięso. Grilluj przez około 20 minut, lub do momentu gdy mięso będzie gotowe. Najlepiej pod koniec lekko nakłuć pierś wykałaczką i sprawdzić czy płyn z kurczaka jest klarowny.

marynata jogurtowa do kurczaka

Życzę smacznego!

jogurtowa marynata do kurczaka

Napisz komentarz