Świetny przepis na kalafior z bułką tartą i masłem, który jest idealnym dodatkiem do obiadu. Taki kalafior smażony na maśle robi moja mama. Mimo, że w dzieciństwie niechętnie jadłam gotowane warzywa pamiętam, że taki kalafior na maśle bardzo mi smakował. Kalafior, bułka tarta i pachnące masło to najlepsze i bardzo smaczne połączenie! Szczerze polecam!

Pomysł na kalafior.

Kalafior możesz przygotować na wiele sposobów. Możesz go zapiec w piekarniku np. z sosem beszamelowym. Obtoczyć w bułce tartej i jaku, a następnie usmażyć na tłuszczu. Kalafior możesz też ugotować w całości, co wygląda bardzo efektownie. Ugotowany kalafior możesz polać roztopionym masłem, bułką tartą lub sosem czosnkowym. Moja babcia ugotowany kalafior podsmażała na smalcu z dodatkiem bułki tartej, ja jednak nie przepadam za taką wersją. Zdecydowanie bardziej smakuje mi kalafior z bułką tarta i masłem. Z kalafiora możesz tez zrobić pyszne warzywne kotleciki. To świetny sposób na przemycenie porcji warzyw dla małych niejadków. Wkrótce na moim blogu pojawi się taki przepis na warzywne kotleciki z kalafiorem dla najmłodszych. Dziś u mnie przepis na gotowany kalafior z masłem i bułką tartą.

Zapraszam na przepis!

kalafior z bułką tartą

Kalafior z bułką tartą. Przepis.

Kalafior z zasmażką z bułki tartej na maśle jest bardzo dobry. Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać to danie. Użyj dobrej jakości bułki tartej. Jeśli masz taką możliwość zmiel ją sam, ponieważ gotowa bułka, która jest dostępna w sklepach często jest słabej jakości. W przepisie użyłam prawdziwego masła 82%. Jeśli nie możesz spożywać masła, możesz je zastąpić olejem roślinnym. Z podanych składników otrzymasz 4 porcje kalafiora na maśle.

Składniki.

  • 1 średni kalafior
  • 100 gram masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić kalafior z bułką tartą

Rozpocznij od przygotowania kalafiora. Usuń liście. Następnie czysty kalafior podziel na mniejsze różyczki. Kalafior możesz ugotować w całości, jednak w takim wypadku czas gotowania trochę się wydłuży. W większym garnku zagotuj wodę dodaj sól. Następnie dodaj kalafior i gotuj do miękkości. Zwykle trwa to 8 – 10 minut. Następnie ugotowany kalafior odcedź.

Podczas gotowania kalafiora możesz zacząć przygotowywać zasmażkę z bułki tartej. Użyj średniej mocy palnika. Patelnię rozgrzej i dodaj bułkę, praż kilka minut, mieszając, na złoty kolor. Następnie dodaj masło (możesz w tym momencie zmniejszyć moc palnika,a następnie zwiększyć) i smaż do momentu gdy masło się rozpuści a bułka ładnie zarumieni. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Ugotowany kalafior dodaj na patelnię. Kalafior możesz tez polać zasmażką z bułki tartej na talerzu przed podaniem.

Życzę smacznego!

kalafior z bułką tartą

Polecam Ci: surówka z kiszonej kapusty, sałatka z kalafiorem.

kalafior z bułką tartą

Napisz komentarz