Moje ulubione kanie smażone, przepis na grzyby w panierce z bułki tartej oraz jajka. Przepis na idealne kanie w chrupiącej panierce! Najlepszy pomysł na obiad zaraz po grzybobraniu. Myślę że panierowane czubajki, sowy lub też kanie lubi każdy! A w Twoim regionie jak mówi się na te grzyby?

Kanie smażone panierowane.
Z niecierpliwością zawsze wyczekuję sezonu grzybowego! Uwielbiam zbierać grzyby, ponieważ to super sposób na aktywne spędzenie czasu w rodzinnym gronie. Zdecydowanie kanie to moje ulubione grzyby. Zawszę smażę je tak jak kotlety schabowe. Kanie panierowane a’la schabowe możesz podać z ugotowanymi ziemniakami. Natomiast mi smażone kanie, czubajki lub też sowy najbardziej smakują z dodatkiem świeżego pieczywa! Równie smacznym oraz szybkim w przygotowaniu pomysłem na obiad po grzybobraniu jest sos grzybowy lub sos kurkowy.
Kanie smażone w panierce.
Kanie smażone na maśle klarowanym lub oleju roślinnym są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy jedynie obficie otoczyć grzyby w jajku, a następnie w bułce tartej. Czy kanie moczyć w mleku? W mleku moczy się jedynie starsze, przerośnięte kapelusze. Dzięki czemu nieco tracą brzydki kolor i lekki gorzki posmak. Nie ma potrzeby moczenia ładnych, młodych kapeluszy. Pamiętaj aby zbierać wyłączne rozwinięte kanie. Te nie rozwinięte nie nabrały jeszcze pełni smaku. Nic nie da moczenie ich w wodzie, ponieważ po usmażeniu będą niesmaczne oraz papkowate. Jak czyścić kanie? Aby kanie smażone były chrupiące nie mocz ich w wodzie. Wystarczy, że blaszki oczyścisz pędzelkiem a wierzch przetrzesz ściereczką.
Oczywiście nigdy nie jemy grzybów, których nie znamy! Kania bardzo często mylona jest z trującym muchomorem sromotnikowym! Jeśli nie jesteś pewien skonsultuj się z osobą, która zna się na grzybach. W linku znajdziesz informację jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego. Grzyby zbieraj z dala od ruchliwych dróg.
Zapraszam na przepis!

Kanie smażone.
Składniki.
- kania 3 kapelusze
- jajka 3 szt
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Kanie smażone. Przepis.
Wykonanie.
Jajka umieść w naczyniu i dobrze roztrzep.

Wyczyszczone kanie pokrój na mniejsze części i usuń trzon korzenia. Następnie umieść w jajku blaszkami do dołu. Obtocz w jajku z obu stron, a następnie w bułce tartej.

Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia zmniejsz moc palnika.
Ja zawsze zaczynam smażyć blaszkami do góry 🙂
Po usmażeniu ułóż na dobrej jakości ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj zaraz po przygotowaniu. Posól przed podaniem.
Kanie a’la schabowy podawaj z zależności od upodobań z ziemniakami, surówką lub ze świeżym pieczywem.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.