Sprawdzony przepis na kanie w zalewie octowej.Takie kanie w occie robimy co roku!Najlepszy pomysł na zatrzymanie smaku lata i jesieni na zimę w słoikach. Szczególnie warto wykorzystać ten przepis na kanie marynowane, gdy uda nam się zebrać większą ilość tych smacznych grzybów. Jeśli jeszcze nie jadłeś sów, czubajek lub też kanie w zalewie słodko-kwaśnej to koniecznie zrób chociaż jeden słoiczek:)
Jeśli lubisz przetwory z grzybów leśnych to myślę, że kanie w zalewie octowej to świetna propozycja dla Ciebie!
Kanie smażone w zalewie octowej.
Kanie, sowy lub czubajki, zależnie od regionu. Dla mnie to zawsze będą sowy. Kanie, przepisy są róże i każde są smaczne. Kanie jak smażyć? Kotlety z kani są bardzo proste w przygotowaniu. Oczyszczone kanie maczasz w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Bułka tarta ma tu duże znaczenie, dlatego polecam zmielić ją samemu w domu. Ta dostępna w sklepach jest często słabej jakości a bułki jest w niej mało. Kanie usmażyć można również w panierce z mąki, obtoczone cieście naleśnikowym lub w samym jajku. W linku znajdziesz przepis jak zrobić kanie panierowane w bułce tartej. Jeśli szukasz przepisu na marynowane grzyby leśne, to polecam Ci sprawdzić przepis na marynowane grzyby.
Kanie w zalewie octowej robię obowiązkowo o roku. Pamiętaj aby nigdy nie zbierać grzybów których nie znasz. Jeśli nie masz pewności lepiej nie ryzykuj!. W sieci znajdziesz sporo informacji jak odróżnić grzyby jadalne od trujących.
Marynowane kanie w zalewie octowej.
Jak zrobić kanie panierowane w zalewie octowej? Kanie smażone w zalewie octowej są łatwe w wykonaniu. Trudno określić jaka ilość grzybów użyłam ponieważ każdy był innej wielkości. A nie wiem jakiej wielkości grzybów Ty użyjesz. Było ich dość sporo czyli około 20 sztuk różnej wielkości grzybów, które dzieliłam na 4 lub na 2 części. Z takiej ilości otrzymałam 4 słoiki o pojemności 0,5 l. U nas takie kanie w zalewie octowej znikają po około 2 miesiącach od przygotowania.
Zapraszam na przepis!

Kanie w zalewie octowej. Przepis
składniki
- kanie
- jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Zalewa
Szklanka ma pojemność 250 ml.
- woda 5 szklanek
- ocet spirytusowy 10 % 1 i 1/4 szklanki
- cukier 6 łyżek z brzuszkiem
- sól do przetworów 1,5 łyżki
- pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
- gorczyca biała 1 łyżeczka
- ziele angielskie 12 kulek
- liść laurowy 8 szt
- cebula 2 szt. większe
Wykonanie.

Przygotowanie kani w zalewnie octowej rozpocznij od usmażenia grzybów. Oczywiście najpierw dokładnie je oczyść oraz sprawdź czy nie są robaczywe (Tak! w kaniach też są robaki!) Możesz skorzystać z mojego przepisu. Link już podałam wyżej. Pamiętaj aby dość często wymieniać olej, ponieważ bardzo szybko się przypala. Usmażone kanie ułóż na ręczniku papierowym aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Przygotuj zalewę octową do kani. W garnku umieść wodę, sól, cukier gorczycę, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, obraną, pokrojoną w plastry cebulę. Zagotuj. Dodaj ocet, ponownie zgotuj. Gotuj przez około 5 minut, a następnie odstaw do wystudzenia.
Wyparz słoiki oraz nakrętki.

W wyparzonych słoikach układaj dość ścisło usmażone kanie na przemian z cebulą i przyprawami. Następnie zalej zalewą. Wytrzyj gwint oraz zakrętkę do sucha i zakręć mocno słoik.
Na dnie garnka umieść ściereczkę, umieść słoiki i zalej wodą. Zagotuj i zmniejsz moc palnika. Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut. Czas pasteryzacji jest liczony od momentu zagotowania wody.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.