Poznaj bardzo prosty przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach wieprzowych z dodatkiem boczku. Sycąca, kwaśna, rozgrzewająca a przede wszystkim bardzo smaczna zupa z kapusty kiszonej ze sporą ilością warzyw. Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach z ziemniakami. Gdy dni robią się chłodniejsze nie ma nic lepszego niż gęsta, rozgrzewająca zupa. Oprócz kapuśniaku polecam...

Poznaj bardzo prosty przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach wieprzowych z dodatkiem boczku. Sycąca, kwaśna, rozgrzewająca a przede wszystkim bardzo smaczna zupa z kapusty kiszonej ze sporą ilością warzyw.

kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach z ziemniakami.

Gdy dni robią się chłodniejsze nie ma nic lepszego niż gęsta, rozgrzewająca zupa. Oprócz kapuśniaku polecam Ci również przepis Zupa ziemniaczana. przepis, Zupa dyniowa z imbirem oraz zupa porowa krem. Takie zupy to zdecydowanie świetny pomysł na obiad na dwa dni, ponieważ na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze. Ziemniaki do kapuśniaku możesz ugotować na dwa sposoby. Ugotować je w zupie, bądź osobno i podać z okrasą. Natomiast ja ziemniaki gotuję zawsze w zupie. Kapuśniak z kiszonej kapusty podaję z pajdą świeżego chleba posmarowanego masłem 🙂

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to tania, smaczna kuchnia. Prostota w najlepszym wydaniu. Uwielbiam kwaśny, domowy kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Do tej zupy używam zawsze naszej swojskiej kapusty kiszonej, którą co roku kisimy sami. Nigdy nie płuczę kapusty, jednak jeśli Twoja kiszona kapusta jest bardzo kwaśna możesz ją wypłukać.

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach.

Składniki.

  • kapusta kiszona około 500 g
  • żeberka wieprzowe 400 g
  • boczek wędzony 200 g
  • ziemniaki średniej wielkości 3 szt.
  • marchewka 1-2 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • seler kawałek
  • czosnek 3 ząbki
  • grzyby suszone 3 plastry
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • majeranek suszony 1-2 łyżeczki
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • woda około 2,5 l

Wykonanie.

W większym garnku umieść pokrojone na mniejsze kawałki mięso, zalej zimną wodą i zagotuj. Możesz zebrać szumowiny. Gotuj około 10 minut. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, suszone grzyby. W między czasie umyj oraz obierz warzywa, seler,marchew pietruszkę i cebulę. Dodaj do mięsa i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy mięso będzie al’dente. Następnie wyjmij warzywa z wywaru i pokrój drobno.

Kapustę pokrój drobno. W osobnym garnku ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna możesz ją również wypłukać.

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę dodaj do wywaru i ugotuj do miękkości.

Wyjmij ugotowane żeberka, oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki.

Następnie dodaj pokrojone warzywa, pokrojony boczek, lekko rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone mięso oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze 5 minut, a następie dodaj kiszoną kapustę, najlepiej partiami, w zależności od tego jak kwaśną zupę lubisz. Na koniec dodaj kminek oraz majeranek i gotuj jeszcze kilka minut. Wyłącz palnik, przykryj przykrywką i pozwól zupie odpocząć około 30 minut.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach podawaj ze świeżym pieczywem.

kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Życzę smacznego!

kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.