Kapuśniak z młodej kapusty to świetny przepis na zupę z wykorzystaniem młodych warzyw sezonowych. To mój najlepszy przepis na tradycyjny kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach wieprzowych. Przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty pochodzi ze starej ksiązki kucharskiej, która dostałam od mojej babci.

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach.

To mój ulubiony kapuśniak na żeberkach. Taki domowy kapuśniak ze świeżej kapusty możesz tez ugotować na boczku, drobiu lub na rosole. Jednak kapuśniak ze świeżej kapusty możesz ugotować też na wędzonce np. na wędzonych żeberkach wieprzowych, wędzonym boczku lub wędzonej kiełbasie. Natomiast ja wędzonkę zazwyczaj używam do kapuśniaku z kwaśnej kapusty. Jednak myślę, że kiedyś wypróbuję przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty na wędzonce.

Zapraszam na przepis!

kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty. Przepis.

Kapuśniak z młodej kapusty jest bardzo smaczny a jego wykonanie jest bardzo łatwe, bo wszystko gotujesz w jednym garnku. Mój przepis nie wymaga wcześniejszego podsmażania warzyw oraz mięsa. Dlatego jest to prawdziwy ekspresowy przepis, bez niepotrzebnego brudzenia naczyń. Wszystko gotujesz w jednym garnku. Użyj jednak dużego garnka. Kapuśniak z młodej kapusty robisz bez bulionu, ponieważ wywar na zupę gotujesz na żeberkach wieprzowych. Kapuśniak z młodej kapusty najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

składniki.

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • około 500 gram żeberek wieprzowych
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 3 średniej wielkosci pietruszki
  • kawałek zielonej części pora
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 1/4 selera
  • pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • około 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2,5 litra wody

Sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy doststuj do własnych upodonań. Na taką ilość składników używam około 1 i 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego.

Przygotowanie.

Żeberka wieprzowe dokładnie umyj w zimnej wodzie, następnie pokrój na mniejsze części. Mięso wieprzowe umieść w większym garnku, zalej zimną wodą i zagotuj. Podczas gotowania żeberek wieprzowych powstanie szumowina, zdejmij ją. Najwygodniej użyć do tego małego sitka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Mięso wieprzowe gotuj na średnim ogniu około 30 minut.

Marchew, pietruszkę obierz, umyj i pokrój w tatarki (jednak nie mogą być zbyt grube). Seler, por obierz, umyj i pokrój drobno.

Ziemniaki obierz, umyj u pokrój w drobną kostkę.

Kapustę przekrój na pół usuń głąb i drobno poszatkuj.

Następnie wszystkie warzywa dodaj do wywaru mięsnego. Zwiększ moc palnika i zagotuj a następnie zmniejsz moc palnika, bo kapuśniak z młodej kapusty powinien gotować się wolno. Jeśli chcesz dodać do swojej zupy obraną cebulę, dodaj ją do wywaru mięsnego razem z warzywami. Gotuj pod przykryciem około 30 minut, lub do momentu gdy warzywa będą miękkie.

5 minut przed końcem gotowania dopraw swój domowy kapuśniak ze świeżej kapusty solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym, jednak ilość przypraw dostosuj pod siebie. Przed podaniem posyp drobno posiekanym koperkiem.

kapuśniak z młodej kapusty

Życzę smacznego!

kapuśniak z młodej kapusty

Polecam Ci też krupnik na żeberkach.

Napisz komentarz