Wigilijna kapusta z grzybami, tradycyjny przepis. Oczywiście przepisy równią się w zależności od domu i regonu. Grzyby z kapustą to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Stary, sprawdzony przepis z wykorzystaniem domowej, kiszonej kapusty oraz suszonych grzybów leśnych.

kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami wigilijna

Mimo dyspensy, w naszym domu Kolacja Wigilijna pozostała postna. Jest to piękna tradycja, którą trzeba pielęgnować. Na Kolację Wigilijną obowiązkowo szykujemy 12 tradycyjnych postnych potraw. Oprócz kapusty z grzybami, nie może zabraknąć Kapusta z grochem. Te oba dani, które przygotowujemy wyłącznie z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Jeśli na Wigilii jadasz mięso możesz dodatkowo do kapusty z grzybami dodać podsmażoną kiełbasę lub skwarki z boczku lub słoniny. Kapusta z grzybami, farsz ten możesz wykorzystać też do pierogów, krokietów lub pasztecików.

Kapusta z grzybami suszonymi

Bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami leśnymi. Akurat w przepisie wykorzystałam grzyby suszone, ale doskonale sprawdzą się również grzyby mrożone. Jeśli nie masz grzybów leśnych, to nic straconego, po prostu użyj pieczarek. Podsmaż je wcześniej na tłuszczu i dodaj do kapusty 🙂

W moim domu taką kapustę z grzybami podajemy tylko na Święta, natomiast to również genialny dodatek do dania głównego np. do pieczonego, smażonego mięsa a nawet do ryby.

Taką kapustę możesz przygotować z wyprzedzeniem i zawekować. Będzie równie dobra, a nawet smaczniejsza.

Kapusta z grzybami, przepis Babci. Moim zdaniem najlepszy. Kapustę gotuje się 3 dni, dzięki temu to danie jest dużo bardziej aromatyczne. Oczywiście można już ją spożywać pierwszego dania, ale polecam wypróbować też ten sposób.

kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami-przepis

Składniki

  • kapusta kiszona 1 kg
  • grzyby suszone najlepiej prawdziwki 1/2 słoika 1 l
  • cebula średniej wielkości 2 szt
  • śliwki suszone 5 szt.
  • olej rzepakowy 5 łyżek
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • sól
  • cukier 1 łyżka
  • kminek 1- 2 łyżeczki

Składniki

Suszone grzyby oraz śliwki zalej 2 szklankami gorącej wody. Następnie odstaw do momentu, aż napęcznieją. Odciśnij z wody i posiekaj. Nie wylewaj wody z moczenia grzybów i śliwek.

Kapustę posiekaj, jeśli Twoja kapusta jest bardzo kwaśna możesz ją dodatkowo wypłukać. Ja tego nie robię, ponieważ używam domowej kiszonej kapusty, a poza tym lubię kwaśne potrawy. Posiekaną kapustę przełóż do garnka, zalej około 1 szklanką wody. Dodaj liście laurowe, ziele i kminek. Duś na małej lub średniej mocy palnika, pod przykryciem około 25 minut. Następnie do kapusty dodaj grzyby, suszone śliwki oraz wodę z moczenia. Gotuj na małym ogniu około 30 minut.

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na tłuszczu i dodaj gotującej się kapusty z grzybami. Dodaj pieprz.

Na suchej patelni podgrzej cukier, do momentu aż się będzie płynny.

Kapustę z grzybami duś jeszcze około 40 minut. Co jakiś czas mieszaj, uważaj aby się nie przypaliło. W razie potrzeby, gdyby płyn bardzo odparował dodaj niewielką ilość wody. Następnie odstaw w chłodne miejsce.

Na drugi dzień gotuj na wolnym ogniu ponownie około 40 minut. Ponownie odstaw chłodne miejsce. Ewentualnie dopraw solą.

Trzeciego dnia wystarczy ją już tyko podgrzać i jest gotowa do spożycia.

Życzę smacznego!

kapusta z grzybami

Napisz komentarz