Najlepsza karkówka pieczona, wyśmienite danie, które możesz podać z okazji Świąt, ale i też na niedzielę. Zrób do niej Ziemniaki pieczone i masz pyszny obiad! To również świetny pomysł na domową wędlinę. A wiadomo taka domowa, jest zdecydowanie lepsza i zdrowsza!
Karkówka pieczona na obiad
Karczek z piekarnika idealny i prosty przepis na domową wędlinę. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a karkówka pieczona wychodzi zawsze smacznie. Podobnie jak np. Boczek pieczony, Schab ze śliwką, czy też Szynka pieczona.
Karkówka pieczona, przepis jest bardzo prosty. Marynata do karkówki z piekarnika to tylko kilka podstawowych przypraw, które z pewnością masz w swojej kuchni i oczywiście dobrej jakości mięso. Unikam zakupów mięs w marketach, nie jestem przekonana. Kupuję zawsze w sprawdzonym źródle. Dobre mięso nie zmniejszy swojej objętości o połowę podczas pieczenia :). Ważne, aby wybrać dobre mięso. Nie powinno być zbyt duże, ponieważ im większy kawałek, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie twarde i niesmaczne. Najlepiej, aby miało około 1,5 kg.
Ten przepis na karczek z piekarnika smakuje równie pysznie na ciepło, zaraz po przygotowaniu jak i na zimno na kanapce lub z sałatką np. Sałatka z tortellini i szynką, Sałatka z ananasem i szynką. Te dwie sałatki zawsze robię obowiązkowo na Święta. Są bardzo proste i smaczne.
Karczek pieczony
Ta karkówka pieczona w piekarniku, jest miękka, soczysta i krucha. Jako domowa wędlina idealnie smakować będzie ze świeżym pieczywem. Wypróbuj też przepis na Domowy chleb lub Chleb orkiszowy na drożdżach.
Karczek przed umieszczeniem w piekarniku najpierw obsmażam na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Dzięki temu się zamyka i zachowuje soczystość.
Karkówka pieczona- przepis
Składniki
- karkówka wieprzowa około 1,5 kg
Marynata
- czosnek 8 ząbków
- sól 2 łyżeczki
- pieprz 1/2 łyżeczki
- kolendra mielona 1/2 łyżeczki
- kminek 1/2 łyżeczki
- majeranek 2 łyżki
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- olej 2 łyżki
oraz
- tłuszcz do smażenia
Karkówka pieczona jak zrobić?
Karczek dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciśnij przez praskę, wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj, a następnie natrzyj dokładnie mięso. Pamiętaj, aby majeranek otrzeć w dłoniach, jest wtedy dużo bardziej aromatyczny. Karkówkę zawiń szczelnie, umieść w lodówce na 24 godziny.
Około 30 minut przed smażeniem wyjmij karkówkę z lodówki. Na większej patelni rozgrzej tłuszcz. Może być to smalec lub olej, Obsmaż karkówkę z każdej strony po około 1 minutę na stronę. Karkówkę obracaj po kawałku, z każdej strony musi być podsmażona. Mięso obracaj tak, aby nie przekłuwać go widelcem, lub szpikulcem.
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni.
Karczek przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej około 1/4 szklanki wody. Umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 2 godziny (bez przykrycia). Po około 30 minutach podlej mięso sosem, który powstał. W razie potrzeby podlej więcej wody. Podczas pieczenia podlewaj mięso sosem, i obróć 2-3 razy na drugą stronę.
Do sprawdzania, czy mięso jest upieczone, polecam zaopatrzyć się w termometr. Wieprzowina jest idealnie wypieczona gdy osiągnie w samym środku 78 stopni.
Karkówka pieczona to rewelacyjne mięso na ciepło i na zimno jako domowa wędlina.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.