Moja ulubiona szybka karpatka, przepis na najpopularniejsze polskie ciasto. Dwie warstwy chrupiącego ciasta parzonego, połączone delikatnym kremem budyniowym. To idealne ciasto na weekend lub inne większe okazje np. Boże Narodzenie lub Wielkanoc.

karpatka

Tradycyjna karpatka

Ciasto karpatka, przepis sprawdzony i korzystam z niego od dawna. Wbrew pozorom wykonanie jest bardzo proste. Natomiast trzeba przestrzegać kilku ważnych kwestii. Z moimi wskazówkami z pewnością osiągniesz sukces.

Po pierwsze aby krem do karpatki się nie zważył, masło i ugotowany budyń muszą mieć temperaturę pokojową. Ugotowanego budyniu pod żadnym pozorem nie wkładaj do lodówki. Pozostaw go do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Aby nie powstał kożuch, naczynie z budyniem zawiń szczelnie folią spożywczą.

Jajka dodawaj pojedynczo do ciepłego, ale nie gorącego ciasta.

A dlaczego właściwie karpatka? Odpowiedź jest prosta! Swoim kształtem przypomina krajobraz górski.

W sklepach dostępne są gotowe kremy, ciasta. Ale czy taka ekspresowa karpatka będzie smaczna i zdrowa? Osobiście nigdy nie próbowałam i nie zaryzykuję.

Sprawdź inne przepisy na domowe wypieki: Sernik z brzoskwiniami, Sernik z jabłkami i cynamonem,Murzynek z bakaliami.

karpatka

Karpatka przepis

Składniki

Ciasto parzone

  • mąka pszenna 180 g
  • masło 125 g
  • woda 250 ml
  • jajka 5 szt.
  • sól

Krem budyniowy

  • masło 250 g
  • mleko 700 ml
  • budyń waniliowy bez cukru 2 saszetki około 40 g
  • cukier 60 g lub do smaku
  • oraz cukier puder do podania

Karpatka jak zrobić?

W rondelku umieść masło, dodaj wodę i zagotuj, Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i przesiej. Dodaj jednym,zdecydowanym ruchem do masła z wodą. Cały czas mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Nie zdejmuj rondla z gazu, ciasto ucieraj do momentu, aż będzie lśniące. Uważaj aby nie przypalić. Trwa to kilka minut, ponieważ mąka musi się zaparzyć. Następnie odstaw do lekkiego wystudzenia.

W tym czasie blachę o wymiarach 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarować boków.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Do jeszcze ciepłego ciasta wbijaj po jednym jajku i ucieraj na gładką masę. Następnie ciasto na karpatkę podziel na dwie równe części. Jedną część rozsmaruj na blaszce. Nie ma potrzeby dokładnego wyrównywania powierzchni. Piecz 30-35 minut w trybie grzania góra dół. Drugą część ciasta upiecz w ten sam sposób. Oba upieczone blaty odstaw do wystudzenia na kratkę.

Z 700 ml mleka odlej 1 szklankę, a resztę zagotuj. W pozostałej szklance dokładnie wymieszaj budynie i cukier. Dodaj do gotującego się mleka. Mieszaj aby się nie przypaliło. Wyłącz palnik gdy budyń zacznie bulgotać i zgęstnieje. Następnie odstaw do wystudzenia, koniecznie w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło utrzyj na pulchną jasną masę. Spokojnie możesz użyć miksera. Następnie dodawaj partiami budyń. Ucieraj do momentu połączenia składników. Na koniec w razie potrzeby dodaj cukier puder.

Upieczony blat ciasta ułóż na desce i rozprowadź masę budyniową. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij. Umieść karpatkę w lodówce na 2-3 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

karpatka

Życzę smacznego!

karpatka

Napisz komentarz