Prosty oraz sprawdzony przepis na pyszny, domowy ketchup z cukinii. Najlepszy domowy dodatek do kanapek, mięsa lub nawet do grilla. Zdecydowanie zdrowsza oraz, moim zdaniem smaczniejsza wersja ketchupu ze sklepu! Jeśli nie wiesz co zrobić z cukinią to polecam Ci przepis na ketchup z cukinii!

Ketchup z cukinii z curry.

Domowy ketchup z cukinii dla dzieci sprawdza się rewelacyjnie, ponieważ nie zawiera sztucznych dodatków. A wszystkie składniki komponujesz sam. Bardzo ekonomiczny oraz prosty w wykonaniu przepis na domowy ketchup. Możesz go doprawić według własnych upodobań. Jestem fanką curry, więc tej przyprawy nie mogło zabraknąć w moim ketchupie. Curry możesz również pominąć. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki polecam Ci domowy ketchup z cukinii doprawić ostrą papryką.

Przy robieniu przetworów trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych rzeczy. Ważne jest aby warzywa, których użyjesz były jędrne oraz świeże. Nie powinny być zepsute. Zakrętki powinny być odpowiednie oraz w dobrym stanie. Nie powinny być uszkodzone i zardzewiałe. Kolejną ważną kwestą jest ilość gwintów ( 4 lub 6). Wieczko powinno mieć tyle samo gwintów co słoik. Słoki oraz wieczka powinny być sterylne oraz całkowicie suche.

Ile trzeba pasteryzować? Ketchup z cukinii pasteryzuję około 15 minut. Oczywiście koniecznie sprawdź czy słoiki są prawidłowo zawekowane. Wieczko powinno być wklęsłe.

W najbliższym czasie na moim blogu pojawi się również przepis na ketchup z cukinii i papryki. Domowe przetwory doskonały sposób na przypomnienie smaku lata zimą, dlatego koniecznie sprawdź przepisy na przetwory takie jak: sałatka z ogórków i papryki na zimę, sałatka z ogórków do słoików, przepis na buraczki do słoików.

Zapraszam na przepis!

ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii. Jak zrobić?

składniki.

  • cukinia 2 kg
  • cebula 500 g
  • koncentrat pomidorowy 400 g
  • czosnek 4 ząbki
  • sól 2 łyżki
  • ocet spirytusowy 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka wędzona 1 łyżeczka (opcjonalne)
  • oregano 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • pierz mielony 1/ łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka (opcjonalnie)

Ketchup z cukinii. Przepis.

Cukinię oraz cebulę dokładnie umyj, następnie obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub użyj robota kuchennego Dodaj sól dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Po tym czasie cukinię i cebulę przełóż do garnka wraz z sokiem. Dodaj ocet , cukier oraz drobno posiekany czosnek. Gotuj, często mieszając do momentu, aż ketchup osiągnie pożądaną gęstą konsystencję, czyli około 20 minut. Na koniec dodaj pieprz, papryki, oregano, koncentrat pomidorowy oraz curry.

Domowy ketchup zmiksuj za pomocą blendera i gorący przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków. Pasteryzuj około 15 minut.

Oczywiście czas pasteryzacji liczony jest od momentu zagotowania wody 🙂

ketchup z cukinii

Powodzenia!

ketchup z cukinii

Napisz komentarz