Prosty przepis na kluski kładzione. Bardzo tani i szybki w przygotowaniu obiad z kilku składników, bez brudzenia rąk. Prosta, domowa, tradycyjna kuchnia polska. Kluski sprawdzą się jako dodatek do głównego dania, zupy lub też samodzielne danie. Kluski kładzione łyżką na wodzie. Chyba już prościej się nie da, dlatego to najlepszy przepis na obiad dla zapracowanych....

Prosty przepis na kluski kładzione. Bardzo tani i szybki w przygotowaniu obiad z kilku składników, bez brudzenia rąk. Prosta, domowa, tradycyjna kuchnia polska. Kluski sprawdzą się jako dodatek do głównego dania, zupy lub też samodzielne danie.

kluski kładzione

Kluski kładzione łyżką na wodzie.

Chyba już prościej się nie da, dlatego to najlepszy przepis na obiad dla zapracowanych. Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto na kluski kładzione, które wystarczy jedynie wymieszać widelcem, lub łyżką. Jajka woda, mąka i sól! Gotowe ciasto wkładasz łyżką do wrzątku i wyjmujesz po wypłynięciu. Proste prawda?!

Najczęściej podaję je z mięsnym sosem lub boczkiem. Lecz świetnie sprawdzą się również do niedzielnego rosołu lub innej zupy np. pomidorowej.

Oczywiście najlepsze kluski kładzione na mleku lub wodzie robi moja babcia. Pamiętam jak wyjadałam je jeszcze ciepłe zaraz po wyciągnięciu z garnka, podane z masłem i cukrem. Kluski kładzione na słodko to smak mojego dzieciństwa.

Bardzo chętnie wracam do tych starych, zapomnianych już przepisów. Taką domową kuchnię ciężko już spotkać w restauracjach.

Oprócz klusek kładzionych świetnym pomysłem na tradycyjny obiad są również kopytka, pierogi leniwe, kluski żelazne.

Kluski kładzione. Przepis.

Składniki.

  • mąka 2 szklanki
  • woda lub mleko około 1/2 szklanki (tyle ile wchłonie mąka)
  • jajko 2 szt
  • sól 1/4 łyżeczki
  • woda, sól do gotowania
  • boczek do podania (opcjonalnie)

Wykonanie.

Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj jajka. Mieszaj całość powoli dolewając wodę. Ciasto powinno powinno być gładkie i konsystencją przypominać bardzo gęstą śmietanę. Jeśli chcesz do wyrobienia ciasta możesz użyć miksera. Następnie ciasto odstaw na około 15 minut.

Boczek pokrój w kostkę a następnie podsmaż na tłuszczu.

W większym garnku zagotuj wodę. dodaj 1 łyżeczkę soli

Stołową łyżkę zamocz w we wrzątku. Następnie nabierz porcję ciasta i wrzuć na wrzątek. Od czasu do czasu mieszaj drewnianą łyżką, aby kluski nie przywarły do dna.

Kluski gotuj do momentu wypłynięcia, wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzu w odstępach.

Kluski idealnie nadają się jako dodatek do sosów, dań jednogarnkowych.

kluski kładzione

Życzę smacznego!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.