Super szybki przepis na kluski leniwe, leniwe pierogi lub po prostu kluski. Najlepszy pomysł na ekspresowy obiad. Przepis na kluski leniwe dostałam od mojej teściowej, i uważam że to najlepszy sprawdzony przepis na pierogi leniwe. Leniwe pierogi to danie uwielbiane przez dzieci. Kluski nie zawierają w swoim składzie mięsa, więc jest to danie wegetariańskie. Kluski...

Super szybki przepis na kluski leniwe, leniwe pierogi lub po prostu kluski. Najlepszy pomysł na ekspresowy obiad. Przepis na kluski leniwe dostałam od mojej teściowej, i uważam że to najlepszy sprawdzony przepis na pierogi leniwe. Leniwe pierogi to danie uwielbiane przez dzieci. Kluski nie zawierają w swoim składzie mięsa, więc jest to danie wegetariańskie.

Kluski leniwe na słodko.

Uważam, że te kluski leniwe rewelacyjnie smakują na słodko, z podsmażoną na prawdziwym maśle bułką tartą oraz cukrem. Tak przygotowane pierogi można też posypać cynamonem, lub uszykować sos waniliowy. Uważam że to prawdziwe ,, niebo w gębie”. Leniwe pierogi możesz też podawać na słono, np. z podsmażoną cebulą lub boczkiem. Ja jednak wolę te kluski na słodko.

Leniwe a kopytka.

Mimo tego, że wyglądem kluski i kopyta ziemniaczane są do siebie bardzo podobne, różnią się składem. Jednak wykonanie tych potraw jest bardzo podobne. Oba rodzaje klusek gotujemy w osolonej wodzie bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Kopytka zawierają w swoim składzie ziemniaki, jajko oraz mąkę. Pierogi leniwe robi się bez dodatku ziemniaków, natomiast dodaje się mąkę ziemniaczaną. Ciasto na kopytka oraz pierogi ma bardzo klejącą konsystencję, lecz taka powinna być. Dlatego stolnicę w trakcie wyrabiania ciasta trzeba podsypywać mąką. Ważne jest też to, aby nie przesadzić z ilością mąki, bo przez zbyt dużą ilość mąki Twoje kluski z twarogiem będą twarde. W niektórych przepisach w sieci białko na kluski trzeba ubić na sztywną pianę. Myślę, że jest to zbędna czynność, ponieważ białko pod wpływem ,,ciężaru” twarogu zawsze opadnie. A po co dokładać sobie niepotrzebną pracę.

Zapraszam na przepis!

kluski leniwe

Składniki.

  • twaróg 500 gram
  • mąka 4-5 łyżek
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • jajko 1 sztuka
  • sól około 1 łyżka

oraz

  • masło 2 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • cukier około 1 łyżka

Ważne! Jeśli użyjesz bardzo mokrego, wodnistego twarogu użyj trochę więcej mąki, tak aby ciasto w miarę odklejało się od dłoni. Jednak ciasto ma być trochę klejące. Później stolnicę trzeba też podsypywać mąką.

Kluski leniwe. Przepis

Pierogi leniwe rozpocznij od zagotowania około 3 litrów osolonej wody w dużym garnku. Będziesz też potrzebować łyżkę cedzakową, oraz talerze do wykładania klusek.

W misce umieść twaróg, jajko, mąki. Następnie dokładnie wyrób ciasto na kluski, jeśli ciasto będzie bardzo klejące dodaj mąkę (jednak nie przesadź z ilością, ciasto powinno być trochę klejące). Wyrobione ciasto podziel na 4 części. Z jednej części uformuj walec grubości kciuka, następnie delikatnie go spłaszcz i wycinaj kluski długości około 3 cm. Z resztą ciasta postępuj tak samo.

Swoje kluski gotuj około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Na małym ogniu, bez przykrycia. Mieszaj drewnianą łyżką, aby zapobiec przywieraniu do dna. Woda nie powinna wrzeć. Kluski wyjmuj z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i układaj na talerzu w odstępach.

Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj bułkę i cukier. Smaż na małym ogniu na rumiany kolor. Tak przygotowaną zasmażkę z bułki tartej nałóż na pierogi leniwe.

Życzę smacznego!

kluski leniwe

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.