Przepis na miękkie, delikatne, rozpływające się w ustach kluski maślane do rosołu lub zupy pomidorowej. Aksamitne kluseczki z masłem oraz natką pietruszki to najlepsze dopełnienie niedzielnego rosołu!

kluski maślane

Kluski maślane do rosołu.

Pewnie nieraz zdarzyło się Wam, że zapomnieliście kupić makaron do niedzielnego rosołu. Jak wiadomo domowy wyrób makaronu jest dość pracochłonny. Takie domowe kluski maślane to bardzo ciekawa alternatywa zwłaszcza, że robi się je błyskawicznie. nie trzeba nic wałkować, wycinać. Potrzebujesz tylko kilku składników czyli mąka, masło, jajko, natka pietruszki oraz przyprawy. Wystarczy jedynie utrzeć wszystkie składniki na gęstą, gładką masę i kłaść na wrzącym rosole za pomocą łyżeczki. Myślę, że jeśli raz skorzystasz z tego przepisu, będziesz do niego wracać częściej.

Zamiast świeżej natki pietruszki możesz równie dobrze użyć suszonej, lub całkowicie ją pominąć. Nie jest konieczna w tym przepisie:)

Takie kluseczki są bardzo dobre. Są bardzo miękkie, delikatnie, po prostu rozpływają się w ustach. Mi osobiście bardzo smakują.

Ugotuj do nich pyszny rosół wołowy lub pyszny Domowy rosół drobiowo-wołowy.

Sprawdź również bardzo prosty i tani przepis na obiad czyli Kluski kładzione.

Jak zrobić kluski maślane do rosołu?

Zapraszam na przepis!

Kluski maślane. Przepis.

Składniki.

  • masło miękkie 50 g
  • mąka około 50 g
  • jajko 1 szt
  • sól
  • natka pietruszki posiekana

Wykonanie.

Masło utrzyj z jajkiem do momentu gdy otrzymasz pulchną masę. Następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą.

Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Konsystencja ciasta jest dość gęsta. Małą łyżeczkę zamocz we wrzącym rosole. Następnie łyżeczką nabieraj niewielką ilość ciasta i kładź na wrzący rosół.

Szybkie, proste i smaczne.

kluski maślane

Życzę smacznego!

Napisz komentarz