Genialny przepis na knedle chlebowe z boczkiem i cebulką, które są świetnym pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Proste w wykonaniu, smaczne i bardzo tanie to jedne z głównych zalet tych szybkich w wykonaniu knedli chlebowych z boczkiem. Jeśli myślisz co zrobić z czerstwego chleba? lub jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Myślę ze to danie jest dla Ciebie. To naprawdę bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie starszego już pieczywa, które zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci.

Knedle chlebowe z boczkiem z czerstwego pieczywa.

Myślę, że to świetny pomysł na czerstwe, starsze pieczywo. A do tego wykonanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Knedle chlebowe z boczkiem, przepis do którego wracam często i bardzo chętnie. Jednak pierwszy raz takie knedle chlebowe z dodatkiem boczku jadłam w czeskiej restauracji. Podane były z sosem kurkowym. Bardzo zaskoczył mnie ich smak, ponieważ spodziewałam się knedli w bardziej ,,polskim” wydaniu. Knedle z chleba to bardzo ekonomiczne danie, dzięki któremu nic w naszej kuchni się nie marnuje. Myślę, ze takim sytym daniem zadowoli się każdy student, zwalcza gdy ma debet na koncie. 🙂

Kolejnym świetnym pomysłem aby przywrócić czerstwemu pieczywu świeżość, jest obtoczenie go w jajku oraz podsmażenie na tłuszczu. Taką wersję bardzo lubię z dodatkiem dżemu.

Z czym podawać knedle chlebowe?

Lista produktów, które będą potrzebne do wykonania knedli z chleba jest bardzo krótka. Będziesz potrzebować starszy chleb, jajka, mleko, cebulkę, boczek oraz kilka przypraw. To najlepszy pomysł na szybki i bardzo tani obiad z prostą listą składników. Takie domowe knedle z czerstwego chleba genialnie smakują z dodatkiem sosu grzybowego lub pieczeniowego.

Zapraszam na przepis!

knedle chlebowe

Knedle chlebowe z boczkiem. Przepis

Knedle z chleba to bardzo prosty w wykonaniu przepis. Do wykonania knedli z chleba będziesz potrzebować duży garnek, miskę oraz łyżkę cedzakową, Z podanych niżej składników otrzymasz około 10 sztuk knedli chlebowych z boczkiem i cebulką.

Składniki.

  • 275 gram czerstwego chleba
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 200 gram wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sól oraz pieprz dostosuj do własnych upodobań. Ja na taką ilość składników używam około 1/2 łyżeczki obu przypraw.

Przygotowanie.

Jak zrobić knedle chlebowe z czerstwego chleba?

Przygotowanie rozpocznij od pokrojenia w kostkę chleba. Następnie umieść pokrojony chleb w misce i zalej mlekiem, dodaj jajka wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na około 15 minut.

Boczek oraz cebulkę pokrój w drobną kostkę. Następnie na suchej patelni umieść boczek, podsmaż około 1 minutę i dodaj cebulkę. Smaż na rumiany kolor, jednak użyj średniej mocy palinka i mieszaj. Następnie odstaw na chwilę do przestygnięcia.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.

Do rozmoczonego chleba dodaj sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki i podsmażony boczek z cebulą. Jednak bez tłuszczu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie lepiące, jednak nie powinno być wodniste. Jeśli ciasto będzie wodniste dodaj odrobine tartej bułki.

Przygotuj naczynie z wodą, ponieważ najlepiej będzie Ci lepić knedle mokrymi dłońmi. Łyżką nabieraj ciasto i formuj kulki średniej wielkości. Do gotującej się wody wrzuć knedle i gotuj bez przykrycia 8-10 minut od momentu wypłynięcia.

Ważne! Pamiętaj aby swoje knedle chlebowe gotować bez przykrycia w osolonej wodzie na bardzo małym ogniu. Woda nie może wrzeć, ma jedynie delikatnie „mrugać”.

Po odcedzeniu ułóż na chwile na talerzu w odstępach. Podawaj swoje knedle chlebowe z boczkiem z sosem grzybowym, pieczarkowym, kurkowym lub pieczeniowym.

knedle chlebowe

Życzę smacznego!

knedle chlebowe z boczkiem

Szukasz pomysłu jak wykorzystać pieczywo?

Polecam Ci mój pomysł na pyszne grzanki z awokado z piekarnika.

Napisz komentarz