Moje ulubione knedle ze śliwkami i pewnie nie tylko moje. Przepis na bezmięsny obiad na słodko. Świetnie nadają sprawdzają się także na deser. Tradycyjnie co roku robimy je późnym latem, bądź wczesną jesienią ze śliwek z naszego sadu.

knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami tradycyjne.

Przygotowane knedli ze śliwkami jest proste. Wystarczy zrobić ciasto ziemniaczane, nadziewać śliwki w ciasto i ugotować.

Knedle ze śliwkami z czym podawać? Są pyszne polane z podsmażoną na maśle bułką tartą oraz z keksem kwaśnej śmietany.

Przygotowanie klusek ze śliwkami rozpocznij od ugotowania ziemniaków. Koniecznie wybierz odmianę mączastą, czyli typu b, c. Absolutnie nie nadają się na knedle ziemniaki sałatkowe, woskowe. Ten rodzaj ziemniaków ma bardzo mało skrobi, przez co ciasto będzie potrzebować dużo więcej mąki, a co za tym idzie kluski będą twarde. Ziemniaki na knedle najlepiej ugotuj dzień wcześniej, chociaż nie jest to konieczne. Ważne jest aby były zimne. Ziemniaki koniecznie przeciśnij przez praskę, lub zmiel w maszynce do mięsa.

Knedle ze śliwką.

Knedle ze śliwkami to idealne danie dla dzieci.

Wybierz mniejsze śliwki, najlepiej takie z łatwo odchodzą pestką. Zawsze używam węgierek z naszego sadu. Większe śliwki mogą się nie dogotować w tak krótkim czasie. Knedle ze śliwkami, ile gotować? Gotuj około 5 minut od momentu wypłynięcia. Pamiętaj również aby knedle ze śliwkami gotować partiami na wolnym ogniu.

Śliwki to tylko jeden z pomysłów na nadzienie do knedli. Świetnie sprawdzą się również inne owoce takie jak truskawki lub morele.

Sprawdź też inne przepisy na obiad na słodko: kluski leniwe, szybkie kluski ze śliwkami.

To absolutnie najlepszy pomysł na obiad na słodko! Knedle ze śliwkami, jak zrobić?

Zapraszam na przepis!

knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami. Przepis.

Składniki.

  • ziemniaki ugotowane około 1 kg
  • mąka pszenna około 250 g oraz dodatkowa ilość do podsypywania
  • jajko 1 większe
  • sól
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • śliwki węgierki 500 g
  • cukier
  • olej 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • bułka tarta 1 łyżka

Wykonanie.

Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i umieść w większej misce. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajko oraz sporą szczyptę soli.

Wrób ciasto, ale nie za długo. Ciasto powinno być jednolite, ale będzie dość klejące.

Ze śliwek usuń pestki, natomiast nie rozrywaj ich całkowicie i każdą posyp około 1/2 łyżeczki cukru (niekoniecznie).

Odrywaj niewielkie ilości ciasta i spłaszcz w dłoniach. Dłonie oprósz mąka, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleić. Na środku umieść śliwkę i dobrze zaklej brzegi, nie pozostawiając wolnej przestrzeni.

Uformuj kulkę i układaj na blacie oprószonym mąką.

W większym garnku zagotuj wodę, dodaj sol oraz olej. Knedle gotuj partiami, około 5 minut od momentu wypłynięcia. Mieszaj drewnianą łyżką, dzięki czemu kluski nie przywrą do dna. Po tym czasie wyjmuj knedle łyżką cedzakową.

Na suchej patelni krótko upraż bułkę tartą, dodaj masło oraz cukier do smaku.

Knedle ze śliwkami podawaj z podsmażoną bułką tartą oraz z keksem kwaśnej śmietany.

knedle ze śliwkami

Życzę smacznego!

knedle ze śliwkami

Napisz komentarz