Bardzo prosty przepis na smaczne knedle ze szpinakiem i serem. Pomysł na szybki obiad w którym możesz wykorzystać wczorajsze ugotowane ziemniaki. Wystarczy, że masz w domu twaróg oraz szpinak. Jeśli brak Ci pomysłu na to co zrobić na obiad to polecam Ci ten przepis!

knedle ze szpinakiem

Knedle ze szpinakiem i serem białym

Super pomysł na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Dzięki takim przepisom nic w naszym domu się nie marnuje. Oczywiście jeśli chcesz ugotować świeże ziemniaki, nic nie stoi na przeszkodzie. Takie ziemniaki również się sprawdzą. Na knedle ze szpinakiem i serem jak i na każde innych kluki wybierz koniecznie ziemniaki mączaste, czyli takie które zawierają więcej skrobi ( typ B,C ) Nie polecam używać odmian sałatkowych, woskowych. Ostatecznie z tych ziemniaków kluski jakieś wyjdą, ale będziesz potrzebować dużo więcej mąki przez co kluski wyjdą twarde.

Ziemniaki na knedle ze szpinakiem i białym serem najlepiej zmiel w maszynce do mielenia lub przepuść przez praskę. Ostatecznie możesz również dobrze zagnieść ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków.

Knedle ze szpinakiem i twarogiem.

Jaki ser będzie najlepszy na knedle ze szpinakiem i serem? Sprawdzi się tłusty jak i półtłusty. Wybierz twaróg dobrej jakości, najlepiej taki który sprzedawany jest na wagę. Oczywiście nie powinien być już zmielony.

Uwielbiam twaróg pod każdą postacią. Świetnym pomysłem na wykorzystanie twarogu są kopytka z twarogiem, czyli ruskie kluski które możesz podać na słodko oraz na słono. Oprócz twarogu uwielbiam również wszystkie potrawy z ziemniaków np. knedle ze śliwkami, prażucha ziemniaczana.

knedle ze szpinakiem

Knedle ze szpinakiem i serem. Przepis.

Składniki.

  • ziemniaki ugotowane około 500 g
  • jajko 1
  • mąka pszenna około 1 niepełna szklanka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • sól 1/2 łyżeczki

Farsz

  • szpinak świeży 150 g lub mrożony
  • twaróg 200 g
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 1 ząbek (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane 1 łyżka

Wykonanie.

Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i podsmaż na maśle. Dodaj szpinak i smaż do momentu, aż kilkukrotnie zmniejszy objętość. Pozostaw do wystudzenia, a następnie dokładnie wymieszaj z twarogiem. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Ugotowanie ziemniaki przeciśnij przez praskę, przełóż do miski, dodaj mąki, sól oraz jajko. Dokładnie wyrób ciasto, ale nie długo. Ciasto powinno być jednolite. Uformuj kulę.

Odrywaj niewielką ilość ciasta, spłaszcz w dłoniach. Dłonie lekko oprósz mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleić. Na środku umieść farsz szpinakowo-serowy. Dokładnie zlep brzegi nie pozostawiając wolnej przestrzeni.

Gotowe knele ze szpinakiem i serem białym układaj na blacie oprószonym mąką.

W większym garnku zagotuj wodę i dodaj 1 łyżeczkę soli. Przed wrzuceniem knedli zamieszaj drewnianą łyżką. Knedle wrzucaj do wrzątku i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, dzięki czemu knedle ze szpinakiem i serem nie przywrą do dna. Gotuj około 5 minut od momentu wypłynięcia. Następnie knedle wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzach w odstępach.

Knedle ze szpinakiem i serem białym podawaj z podsmażoną cebulką, skwarkami, lub masłem i bułką tartą.

knedle ze szpinakiem

Życzę smacznego!

knedle ze szpinakiem

Napisz komentarz