Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków
około 1 szklanki mąki
1 łyżka oleju do gotowania
1 łyżeczka soli
pieprz
kawałek boczku, cebula, lub skwarki
1/2 łyżeczki soli do gotowania
1 jajko

Sposób przygotwania

1.Wodę zagotować w dużym garnku, dodać olej oraz sól.
2.Boczek pokroić drobno i wytopić na patelni. Najlepiej na małym ogniu.
3.Ugotowane ziemniaki zmielić lub rozgnieść na gładkie puree. Zimne zmielone umieścić w misce, podzielić na 4 części. Jedną część odłożyć na resztę ziemniaków i to miejsce wypełnić mąką. Dodać jajko, sól i pieprz. Ugnieść na jednolitą masę. Ciasto będzie klejące. Ciasto podzielić na 6 części
4.Stolnicę obsypać mąką. Z jednej części ciasta uformować walec grubości kciuka. Następnie lekko go spłaszczyć i wycinać nożem kawałki ok 3 cm. Z resztą ciasta postępować podobnie.
5.Kopytka gotować mniejszymi partiami, w zależności od wielkości garnka. Przed wrzuceniem kopytek do gotującej się wody, zamieszać wodę. Zapobiegnie to przywieraniu kopytek do dna garnka. W trakcie gotowania też trzeba mieszać. Do mieszania najlepiej używać drewnianej łyżki. Kopytka wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej. Gotować około 2 minut od wypłynięcia, na bardzo wolnym ogniu, bez przykrycia.
6.Ugotowane kopytka najlepiej układać na talerzu w minimalnych ostępach aby się nie posklejały. Przed włożeniem do miski delikatnie skropić tłuszczem z wytopionego boczku.

Kopytka bardzo kojarzą mi się z moim rodzinnym domem, ponieważ to danie często gościło na naszym stole. Mój tata ma prawdziwy talent to robienia klusek, kopytek czy pierogów. Oboje mamy ten talent po mojej Babci. Bardzo lubię kopytka ziemniaczane, kluski śląskie i kluski leniwe. Te dania zdecydowania trafiają w mój smak. Te kluski ziemniaczane to tradycyjne danie, które dość często gości na polskich stołach, ponieważ to jest takie typowe swojskie jadło – zwłaszcza gdy podane są z gulaszem. Kluski robi się bardzo szybko, jest to bardzo prosty przepis na to danie. Zdecydowanie poradzą sobie z tym daniem osoby, które dopiero zaczynają gotować.

Jak zrobić najlepsze kluski ziemniaczane?

Najlepszymi kopytkami można nazwać takie, które są bardzo delikatne i miękkie, a nie są twarde. Do ciasta nie można dodać zbyt dużo mąki, ponieważ przez zbyt dużą ilość mąki stają się twarde. Aby zrobić tradycyjne kluchy ziemniaczane potrzebne nam będą : mąka pszenna, jajko, ugotowane ziemniaki, sól i pieprz. Ich skład jest naprawdę bardzo prosty. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, ponieważ takie ziemniaki będą najlepsze do kopytek. Inaczej jest w przypadku klusek śląskich. Aby zrobić kluski śląskie, ziemniaki najlepiej jest ugotować tego samego dnia. Bardzo ważne jest też to, aby ciasto zbyt długo nie odpoczywało. Kluchy najlepiej gotować od razu po wyrobieniu ciasta. To ciasto bardzo szybko puszcza wodę i szybko może z nich zrobić się papka. Klusek nie można też gotować pod przykryciem. Przy wrzucaniu klusek do wody najlepiej jest mieszać wodę aby kluski nie przywarły do dna. Nie można ich też gotować na zbyt dużym ogniu!

Z czym podaje się kopytka?

To danie równie dobrze smakuje w wersji na słodko oraz na słono.

Kopytka ziemniaczane można podawać z

  • gulaszem
  • sosem
  • podsmażaną cebulką
  • boczkiem ze skwarkami
  • cukrem
  • bułką tartą
  • śmietaną

Ja bardzo lubię też wersję na słodko z zasmażaną bułką tartą, cukrem oraz z dodatkiem śmietanki.

Ile mąki i jajek do kopytek ziemniaczanych?

Ilość użytej mąki do zrobienia klusek, jest zależna od tego ile użyjemy ziemniaków. Najlepiej jest rozgniecione ziemniaki ułożyć w misce, następnie podzielić na 4 części. Jedną część odłożyć na resztę ziemniaków i to miejsce wypełnić mąką pszenną. Ja tylko w ten sposób odmierzam mąkę. Do kopytek dodaję tylko jedno całe jajko

kopytka ziemniaczane
Jak długo gotować kopytka ziemniaczane?

Kopytka ziemniaczane należy gotować około 2 minut od momentu wypłynięcia.

kopytka ziemniaczane

Zapraszam na inne moje przepisy. polecam wam pomysł na schab w sosie pomidorowym z cukinią.

Napisz komentarz