Kostka grysikowa, do zup. Prosty w przygotowaniu przepis oraz bardzo smaczny. Pamiętam jak robiła je moja babcia. W dzieciństwie je uwielbiałam i uwielbiam do tej pory.

Kostka grysikowa

Kluski z kaszy manny do rosołu.

Pewnie nieraz zastanawiałeś się z czym podać rosół? Kostka grysikowa to tylko jedna z propozycji, świetnie są również Kluski maślane lub Kluski kładzione. Sprawdź również przepis na domowy makaron oraz domowy rosół wołowy.

Takie domowe kluski z kaszy manny bez jajek to nie tylko pyszny dodatek do rosołu ale i tez świetnie sprawdzi się np. do zupy pomidorowej. Zwłaszcza że wyglądają bardzo estetycznie.

Kluseczki z kaszy manny uwielbiają również najmłodsi. W dzieciństwie smakowały mi o wiele bardziej niż makaron. Kostka grysikowa, jak zrobić?

Zapraszam na przepis!

Kostka grysikowa. Przepis

Kostka z kaszy manny. Składniki

  • woda 1/2 l
  • kasza manna 1/2 szklanki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • masło 1 łyżeczka
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • olej do posmarowania naczynia

Kostka grysikowa. jak zrobić?

Szersze naczynie dokładnie wysmaruj olejem.

W szerszym garnku zagotuj wodę, dodaj sól. Do gotującej się wody dodawaj wolnym strumieniem kaszkę, cały czas mieszając. Zmniejsz moc palnika i gotuj kilka minut do momentu, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika.

Gotową kaszkę przełóż do płaskiego i w miarę szerokiego naczynia (np. półmisek). Naczynie przed wyłożeniem kaszki lekko wysmaruj olejem. Mokrą łyżką wyrównaj wierzch. Zawiń folią spożywczą, dzięki czemu nie powstanie kożuch i odstaw do wystudzenia.

Zdejmij folię, naczynie przykryj deską i obróć. Masa powinna się wysunąć. Jest dość sztywna. Masę pokrój w kostkę mniejszą lub większą, w zależności od upodobań.

Wlej rosół na talerz, a następnie dodaj kostkę.

Życzę smacznego!

Kostka grysikowa

Napisz komentarz