Pyszne i soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Kotlety mielone to podstawa domowej, pysznej kuchni. Sprawdzają się również świetnie na imprezę, danie do pracy, a nawet na kanapki. To sprawdzony przepis na kotlety mielone inaczej.

kotlety mielone z kapustą kiszoną

Kotlety mielone z kapustą kiszoną. Jak zrobić?

Początkowo podchodziłam do tego przepisu sceptycznie. Kotlety mielone i kapusta kiszona? To może być dobre? Uwierz mi jest pyszne! Robiłam już je kilka razy i zawsze wychodzą obłędnie pyszne! Oczywiście mięso w tym daniu ma ogromne znaczenie, dlatego kup je w sprawdzonym źródle. Jeśli masz taką możliwość kup mięso w kawałku i zmiel sam w domu, lub poproś o zmielenie mięsa na miejscu w sklepie. Jakie mięso na kotlety mielone? Zazwyczaj używam mielonej wieprzowiny. Najlepiej sprawdzi się łopatka, lub karkówka. Myślę, że szynka może być nieco za chuda. Jednak jeśli koniecznie chcesz użyć szynki, najlepiej wymieszaj ją w proporcjach pół na pół z łopatką bądź karkówką.

Sprawdź również inne przepisy z mięsem mielonym: mięso mielone w cieście francuskim, zapiekane ziemniaki z mięsem mielonym, zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym.

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty.

Na kotlety mielone z kapustą kiszoną, przepisy są wbrew pozorom proste. Użyj kapusty kiszonej, a nie kwaszonej. To nie to samo. Kapusta kiszona jest bardzo kwaśna. Ma intensywny zapach, który jest typowy dla wyrobów w których zachodzi proces fermentacyjny. Kapusta kwaszona, nie jest tak bardzo kwaśna, natomiast ma dość wyczuwany octowy smak. Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty jak zrobić? Kapustę musisz najpierw obgotować, bardzo dobrze odcisnąć z nadmiaru wody, wymieszać z mięsem mielonym i resztą składników oraz doprawić do smaku. Następnie uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obu stron na ładny, brązowy kolor. Takie kotlety mielone z kapusty kiszonej smakują obłędnie podane z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.

Zapraszam na przepis!

Kotlety mielone z kapustą kiszoną. Przepis.

Składniki.

  • mięso mielone 500 g
  • kapusta kiszona 300 g
  • cebula 1 większa
  • jajko 1
  • czosnek 2 ząbki (opcjonalnie)
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Kotlety mielone z kapustą kiszoną. Jak zrobić?

Kapustę zalej zimną wodą, zagotuj. Gotuj do miękkości (około 15-20 minut) . Odcedź i zostaw do wystudzenia. Następnie maksymalnie odciśnij z wody, dość drobno poszatkuj i umieść w większej misce.

Dodaj mięso mielone, jajko, bardzo drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodaj pieprz i sól do smaku oraz odrobinę wody. U mnie była to 1 płaska łyżeczka soli oraz 1/2 łyżeczka pieprzu.

Dokładnie połącz i wyrób wszystkie składniki. Trzeba wyrabiać dość długo, aby kotlety się nie rozpadały.

Następnie obtocz z obu stron w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, używając średniej mocy palnika z obu stron na brązowy kolor.

Czas smażenia jest zależny od wielkości kotletów, dlatego staraj się formować kotlety o jednakowej wielkości.

kotlety mielone z kapustą kiszoną

Życzę smacznego!

kotlety mielone z kapustą kiszoną

Napisz komentarz