Przepis na idealne kotlety z mięsem z rosołu z kiszoną kapustą. Łatwy i szybki sposób na wykorzystanie mięsa rosołowego. Bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne. Jeśli szukasz pomysłu na to jak wykorzystać mięso gotowane to polecam Ci sprawdzić ten przepis.

Kotlety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną.
Pyszne, delikatne kotlety z mięsa z rosołu to pomysł na bardzo ekonomiczny obiad. Aby zrobić kotlety z mięsem z rosołu i warzyw użyłam gotowanej wołowiny, bo akurat w niedzielę był rosół wołowy 🙂 Natomiast doskonale sprawdzi się również mięso drobiowe. Dzięki dodatku kiszonej kapusty kotlety z mięsa z rosołu nie są suche. To tylko jeden ze sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Jeśli szukasz innych przepisów z wykorzystaniem mięsa rosołowego to koniecznie sprawdź przepis na pierogi z mięsem oraz cukinia faszerowana mięsem z rosołu.
Kotlety z mięsa rosołowego.
Kotlety z mięsem z rosołu, jak zrobić? To bardzo proste! Wystarczy, że zmielisz mięso w maszynce i dodasz resztę składników. Kotlety smażysz na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnobrązowy kolor. Takie kotlety z mięsem z rosołu możesz podawać z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami lub puree ziemniaczanym. Smakują rewelacyjnie z sosem grzybowym, ale i też świetnie smakują bez dodatków.

Kotlety z mięsem z rosołu. Przepis.
Składnniki.
- mięso gotowane około 700 g
- marchewka gotowana 1 szt.
- pietruszka gotowana 1 szt
- seler gotowany kawałek
- kapusta kiszona 300 g
- cebula 2 szt.
- jajko duże 2 szt
- kasza manna 2 łyżki
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- olej
- bułka tarta
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie.
Mięso oraz warzywa gotowane zmiel w maszynce do mielenia mięsa
Kapustę kiszoną obgotuj do miękkości, odcedź i odstaw do wystudzenia. Następnie maksymalnie odciśnij z nadmiaru wody i drobno poszatkuj.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę a następnie podsmaż na 2 łyżkach oleju i odstaw do wystudzenia.

Mielone mięso wraz z warzywami, odciśniętą kapustę kiszoną, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz pieprz ziołowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Następnie z masy uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.

Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnobrązowy kolor.
Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, dzięki czemu ociekną z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj od razu po przygotowaniu.

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.