Przepis na idealne kotlety z mięsem z rosołu z kiszoną kapustą. Łatwy i szybki sposób na wykorzystanie mięsa rosołowego. Bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne. Jeśli szukasz pomysłu na to jak wykorzystać mięso gotowane to polecam Ci sprawdzić ten przepis.

kotlety z mięsem z rosołu

Kotlety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną.

Pyszne, delikatne kotlety z mięsa z rosołu to pomysł na bardzo ekonomiczny obiad. Aby zrobić kotlety z mięsem z rosołu i warzyw użyłam gotowanej wołowiny, bo akurat w niedzielę był rosół wołowy 🙂 Natomiast doskonale sprawdzi się również mięso drobiowe. Dzięki dodatku kiszonej kapusty kotlety z mięsa z rosołu nie są suche. To tylko jeden ze sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Jeśli szukasz innych przepisów z wykorzystaniem mięsa rosołowego to koniecznie sprawdź przepis na pierogi z mięsem oraz cukinia faszerowana mięsem z rosołu.

Kotlety z mięsa rosołowego.

Kotlety z mięsem z rosołu, jak zrobić? To bardzo proste! Wystarczy, że zmielisz mięso w maszynce i dodasz resztę składników. Kotlety smażysz na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnobrązowy kolor. Takie kotlety z mięsem z rosołu możesz podawać z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami lub puree ziemniaczanym. Smakują rewelacyjnie z sosem grzybowym, ale i też świetnie smakują bez dodatków.

Kotlety z mięsem z rosołu. Przepis.

Składnniki.

  • mięso gotowane około 700 g
  • marchewka gotowana 1 szt.
  • pietruszka gotowana 1 szt
  • seler gotowany kawałek
  • kapusta kiszona 300 g
  • cebula 2 szt.
  • jajko duże 2 szt
  • kasza manna 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • olej
  • bułka tarta
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Wykonanie.

Mięso oraz warzywa gotowane zmiel w maszynce do mielenia mięsa

Kapustę kiszoną obgotuj do miękkości, odcedź i odstaw do wystudzenia. Następnie maksymalnie odciśnij z nadmiaru wody i drobno poszatkuj.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę a następnie podsmaż na 2 łyżkach oleju i odstaw do wystudzenia.

Mielone mięso wraz z warzywami, odciśniętą kapustę kiszoną, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz pieprz ziołowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Następnie z masy uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.

Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnobrązowy kolor.

Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, dzięki czemu ociekną z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

kotlety z mięsem z rosołu

Napisz komentarz