Najsmaczniejsze kotlety ziemniaczane z boczkiem i cebulą. Przepis na ekonomiczny obiad, prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Dzięki takim przepisom nic w naszej kuchni się nie marnuje. My za nimi przepadamy. Smaczna domowa kuchnia, która zawsze smakuje genialnie! Polecam wypróbować.

kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane z boczkiem

Sprawdzony przepis na kotlety ziemniaczane, z którego korzystam dość często. Aby zrobić najlepsze kotlety z ziemniaków możesz spokojnie wykorzystać ziemniaki, które zostały Ci z dnia poprzedniego. Osobiście uważam, że takie są najlepsze, ale ugotowane tego samego dnia również się sprawdzą. To proste w wykonaniu danie, które doskonale smakuje zarówno z sosem pieczarkowym, pieczeniowym, a nawet bez żadnych dodatków. Często kotlety ziemniaczane podaję również z keksem gęstej śmietany i ulubioną surówką. Możesz do takich kotletów zrobić również pyszny gulasz. Jeśli lubisz kombinować, to kotlety możesz nadziać serem, podsmażonymi pieczarkami lub warzywami. Takie kotlety ziemniaczane z serem, lub innymi dodatkami będą smakować obłędnie. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku kotlety ziemniaczane z boczkiem to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. W przepisie na kotleciki ziemniaczane wykorzystałam podsmażony, wędzony boczek, ale doskonale sprawdzi się również podsmażona kiełbasa, reszki wędlin lub skwarki.

To tylko jeden z pomysłów na wykorzystanie gotowanych ziemniaków. Polecam Ci tez wypróbować przepis na krokiety, kopytka oraz knedle.

Zapraszam na przepis!

Kotlety ziemniaczane-przepis

kotlety ziemniaczane

Składniki na kotlety z ziemniaków

  • ziemniaki ugotowane około 700 g
  • cebula 1 szt.
  • jajko 1 szt.
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek 1/2 łyżeczki
  • masło klarowane lub olej 1-2 łyżki
  • boczek wędzony około 300 g

oraz

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Kotlety ziemniaczane, jak zrobić?

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez zmiel w maszynce. Doskonale sprawdzą się ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Możesz użyć również praski do ziemniaków. W takim wypadku przeciśnij ziemniaki gdy są jeszcze ciepłe, ponieważ zimne ziemniaki robią się twarde i będzie Ci ciężko je przecisnąć.

Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na maśle klarowanym lub oleju. Po usmażeniu odstaw do wystudzenia.

Do zimnych, zmielonych ziemniaków dodaj mąkę, podsmażoną cebulę wraz z boczkiem, jajko, majeranek sól oraz pieprz do smaku.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

kotlety ziemniaczane

Z masy uformuj kotlety, następnie obtocz w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy panika z obu stron na ładny, złoty kolor.

Kotlety podawaj z sosem pieczarkowym, gulaszem, śmietaną, lub bez dodatków.

Życzę smacznego!

kotlety ziemniaczane

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.