Szybki i sprawdzony przepis na krewetki w sosie kokosowym. Delikatne i pyszne krewetki z makaronem w sosie z mleka kokosowego to genialny pomysł obiad. Jest to idealna potrawa dla osób które, lubią szybkie i smaczne rozwiązania. Do krewetek zawsze podchodziłam sceptycznie, jednak pierwszy raz spróbowałam je w restauracji i od tego czasu wracam do krewetek w różnych formach.

Krewetki w sosie kokosowym z makaronem.

Makaron z krewetkami w sosie kokosowym, jest bardzo dobry. Jednak jeśli chcesz, zamiast makaronu możesz użyć ryż. Ryż z krewetkami w sosie kokosowym to też świetny pomysł na smaczny obiad. W tym daniu możesz też wykorzystać makaron typu pióra, świderki, kokardki. Jeśli chcesz możesz użyć makaron ryżowy. Jednak ja użyłam makaron spaghetti.

Krewetki w sosie kokosowym na ostro.

Moim zdaniem krewetki w sosie kokosowym najlepiej smakują na ostro. Do sosu dodaję 1-1,5 papryczki chili. Jednak ja bardzo lubię ostre potrawy. Jednak Ty dozuj papryczkę chili ostrożnie, zwłaszcza jeśli wolisz mniej ostre potrawy. Do sosu dodaję też sok z cytryny, taka wersja krewetek w sosie słodko-kwaśnym bardzo mi smakuje. Jest to mój ulubiony pomysł na makaron z krewetkami w sosie kokosowym. To ekspresowe danie z krewetkami i krótką listą produktów.

Krewetki w sosie kokosowym. Przepis.

To najprostszy i najszybszy przepis na makaron z krewetkami w sosie kokosowym. Do zrobienia makaronu z krewetkami użyłam już obranych i mrożonych krewetek. Z podanych składników otrzymasz 4 porcje makaronu z krewetkami w sosie kokosowym.

Jak zrobić krewetki w sosie kokosowym?

Zapraszam na przepis!

Składniki.

  • około 400 gram krewetek mrożonych
  • 400 gram ulubionego makaronu
  • 400 gram mleka kokosowego
  • 1/2 papryczki chili (lub więcej jeśli lubisz ostre dania)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
  • pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki

Przygotowanie.

Przygotowanie krewetek w sosie z mleka kokosowego rozpocznij od rozmrożenia krewetek. Zamrożone krewetki zalewam zawsze zimną wodą na 5-10 minut, Następnie odcedzam i zostawiam na cedzaku.

Makaron ugotuj al’dente według instrukcji podanej na opakowaniu.

Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i dodaj drobno pokrojony czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Podsmaż tak około 1 minutę. Następnie dodaj krewetki. Krewetki smaż po 1 minucie na każdą stronę, dodaj pieprz i sok z cytryny. Następnie dodaj mleko kokosowe, zagotuj. Gotuj bez przykrycia około 10 minut. Na koniec posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Podawaj z makaronem lub ryżem.

Życzę smacznego!

krewetki w sosie kokosowym

Pomysł na krewetki.

Krewetki i owoce morza nie są produktami zbyt chętnie przyrządzanymi w Polsce. Mimo tego, że nie zbyt chętnie jem ryby, krewetki bardzo mi smakują. Często podaję smażone krewetki z czosnkiem, chili i natką pietruszki. To danie genialnie smakuje ze świeżą bagietką. Równie często szykuję krewetki z warzywami po chińsku. Bardzo dobrze smakują też krewetki ze szpinakiem i pomidorkami.

Polecam Ci przepis na sałatka śledziowa z „polskim owocem morza”.

Napisz komentarz