Przepis na krokiety z pieczarkami i żółtym serem, pomysł na bezmięsny obiad. Sprawdzą się zarówno na okazję jak i bez okazji.

krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami i serem

Pieczarki i żółty ser to jedno z moich ulubionych nadzień do krokietów. Zresztą krokiety uwielbiam pod każdą postacią. Świetną alternatywą dla pierogów ruskich, są Krokiety ruskie, jeśli jeszcze nie próbowałeś takiej wersji, to wypróbuj koniecznie. Również bardzo często goszczą u nas Krokiety z mięsem mielonym. To świetna propozycja dania, które możesz przygotować na dwa dni, ale najlepiej smażyć je bezpośrednio przed podaniem. Są wtedy chrupiące. A takie odgrzewane nie są już takie smaczne.

Jeśli szukasz przepisów na inne dania bezmięsne, to polecam ci gzik, do którego możesz zrobić najlepsze placki ziemniaczane.

Jak zrobić najlepsze krokiety z pieczarkami?

Zapraszam na przepis!

Krokiety z pieczarkami-przepis

Składniki

Farsz

  • pieczarki około 1 kg.
  • ser żółty około 200 g
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • olej lub masło klarowane 1-2 łyżki

Panierka

  • jajka 2 szt
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • papryka ostra 1/4 łyżeczki
  • sól 1/3 łyżeczki
  • oraz olej do smażenia

Wykonanie

Naleśniki możesz usmażyć według mojego przepisu. Z podanych proporcji wyjdzie 10-12 sztuk. Gotowe naleśniki odstaw do wystudzenia.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść, jeśli masz większe pieczarki, możesz dodatkowo usunąć skórkę. Czyste pieczarki pokrój w kostkę, ale nie zbyt małą, ponieważ skurczą się jeszcze podczas smażenia.

Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a następnie pokrojone pieczarki. Całość smaż na średniej mocy palnika do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Na koniec dopraw do smaku. Gotowy farsz odstaw do wystudzenia.

Ser zetrzyj na tarce, dodaj do pieczarek i dokładnie wymieszaj.

Na środku naleśników rozprowadź około 1 kopiastą łyżkę farszu. Zawiń, zaczynając od boków, a następnie dół ku górze.

Krokiety z pieczarkami i serem maczaj w roztrzepanych jajkach doprawionych solą i papryką ostrą, a następnie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Uważaj, aby ognień nie był zbyt mocny, bo krokiety bardzo szybko się przypalają. 🙂

Krokiety najlepiej smaż bezpośrednio przed podaniem.

Życzę smacznego!

krokiety z pieczarkami

Napisz komentarz