Znakomity przepis na kulki z cukinii pieczone w piekarniku z dodatkiem natki pietruszki oraz parmezanu. Wegetariańskie danie z cukinii, które zaskoczy Twoich znajomych. Doskonały pomysł na lekką przekąskę, obiad lub też kolację. Takie pulpeciki z cukinii i parmezanu smakują bardzo dobrze podane na ciepło lub też na zimno! Bez smażenia na głębokim tłuszczu, ponieważ kulki...

Znakomity przepis na kulki z cukinii pieczone w piekarniku z dodatkiem natki pietruszki oraz parmezanu. Wegetariańskie danie z cukinii, które zaskoczy Twoich znajomych. Doskonały pomysł na lekką przekąskę, obiad lub też kolację. Takie pulpeciki z cukinii i parmezanu smakują bardzo dobrze podane na ciepło lub też na zimno! Bez smażenia na głębokim tłuszczu, ponieważ kulki z cukinii zapiekane są w piekarniku!

Zapraszam na przepis!

Kulki z cukinii zapiekane.

Super pomysł na zapiekane kulki z cukinii z parmezanem, twarożkiem oraz czosnkiem. Bardzo smaczne kulki z cukinii pieczone z piekarnika doprawione aromatyczną przyprawą curry. Jeśli lubisz curry to myślę, że spodoba Ci się cukinia w curry cieście. Takie kulki z cukinii pieczone w piekarniku smakują rewelacyjnie podane z domowym sosem dlatego znakomicie sprawdzi się sos czosnkowy. Cukinia w sezonie gości u mnie często, ponieważ bardzo lubię to zdrowe warzywo. Szukasz ciekawych pomysłów na cukinię? Polecam Ci też przepis na cukinia smażona.

pulpety z cukinii pieczone

Pulpety z cukinii pieczone.

Skladniki.

  • cukinia 2 sztuki około 500 gram
  • czosnek 2 ząbki
  • parmezan 50 gram
  • bułka tarta 2-3 łyżki
  • twarożek mielony 60 gram
  • jajko większe 1 szt
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • curry 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki 1/2 pęczku

Kulki z cukinii pieczone. Przepis.

Przygotowanie pulpecików z cukinii zapiekanych w piekarniku rozpocznij od dokładnego umycia warzyw oraz natki pietruszki. Z cukinii usuń oba końce, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj cukinię, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż na średniej mocy palnika do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Następnie odstaw do przestygnięcia.

Zimną cukinię umieść w naczyniu, dodaj twarożek, tarty parmezan, jajko, 2 łyżki bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie w razie potrzeby sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj widelcem a następnie odstaw na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto powinno zgęstnieć. Jeśli ciasto będzie rzadkie dodaj dodatkowo 1 łyżkę bułki tartej i wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni w trybie góra dół.

Wilgotnymi dłońmi formuj pulpeciki a następnie układaj na blaszce. Na koniec skrop oliwą z oliwek.

Blachę umieść na środkowej półce piekarnika i pulpety z cukinii piecz 15-20 minut.

Z podanych składników otrzymasz 9 sztuk pulpecików z cukinii. Kulki z cukinii pieczone smakują równie dobrze na ciepło oraz na zimno. Możesz je podawać z ulubionym sosem. Kulki pieczone z cukinii będą nieco płaskie, ale jest to normalne 🙂

Życzę smacznego!

pulpety z cukinii pieczone

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.