Kurczak na piwie, idealny pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Takiego kurczaka najlepiej podawać w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Zapraszam na przepis!

Składniki

1 cały kurczak
3 ząbki czosnku
1 piwo jasne pełne w butelce
2 łyżeczki masła
3 łyżki oleju
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
1/2 łyżeczki soli do marynaty
1/3 łyżeczki soli do piwa
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka wody

Sposób przygotwania

1.Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Pod skórę na piersi wsadzić po łyżeczce masła. Kurczaka odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
2.Kurczaka wsadzić na butelkę, dość głęboko. Można związać nogi aby kurczak był stabilniejszy, ja jednak tego nie robię. Kurczaka najlepiej postawić w naczyniu żaroodpornym, a naczynie postawić na blaszce, która jest w zestawie z piekarnikiem. Wsadzić kurczaka do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na przedostatnią półkę i posolić piwo w butelce szczyptą soli. Piec w zależności od wagi kurczaka. Około 1 godzinę na 1 kg kurczaka.
3.Co jakiś czas podlewać piwem i dosalać piwo w butelce.
4.Okolo 20 minut przed końcem pieczenia można zwiększyć temperaturę pieczenia aby skórka się zarumieniła.

Kurczak na butelce – uważam że to danie absolutnie zawróci wam w głowach. Taki kurczak na butelce piwa wygląda rewelacyjnie. Jest to prawdziwy efekt wow. Kurczak na butelce piwa to świetny pomysł na niedzielny lub sobotni obiad. Jest to fajna alternatywa dla zwykłego kurczaka pieczonego w piekarniku lub smażonego na patelni. Jest to coś innego, a czasami mamy ochotę na takie udziwnienia.

Jak zrobić najlepszego kurczaka na butelce?

Najlepszy kurczak na piwie to taki, którego skorka jest chrupiąca a mięsko jest soczyste. Kurczaka nie należy zbyt długo marynować w przyprawach, natomiast inaczej jest w przypadku wieprzowiny. Wieprzowinę najlepiej marynować całą noc, ponieważ wtedy jest smaczniejsza. Ja mięso z kurczaka marynuję zawszę około 3 godzin. A więc przyprawiam zawszę rano tego samego dnia, a piekę na obiad. Mięso z kurczaka marynuję zawszę w sporej ilości świeżego czosnku, soli pieprzu oraz innych przypraw. Pod skórkę na piesiach wkładam zawszę odrobinę masła, ponieważ dzięki temu mięso jest bardzo kruche i soczyste, a nie jest suche.

Jakie piwo będzie najlepsze do kurczaka na butelce?

Ja do mojego kurczaka na butelce zawsze używam nasze ulubione piwo regionalne. Jest to piwo jasne pełne. Jednak jeśli ktoś lubi eksperymenty w kuchni może użyć piwa ciemnego. Ja zawsze odlewam 1/3 szklanki piwa, solę około 1/3 łyżeczki soli i podlewam kurczaka podczas pieczenia. Piwo, które zostanie w butelce też należy dosalać, ale to już w trakcie pieczenia.

Zapraszam na przepis!

kurczak na butelce

Przyprawionego kurczaka wsadzam do lodówki na około 3 godziny. Pod skórkę na piersiach wsadzam odrobinę masła ( około 1 łyżeczki na pierś) dzięki temu mięso będzie bardzo kruche i delikatne. Butelkę piwa trzeba zamoczyć w wodzie, aby naklejka odkleiła się razem z klejem. Kurczaka piec należy w zależności od jego wagi – około 1 godzinę na 1 kg w 180 stopniach, natomiast około 20 przed końcem pieczenia minut zwiększyć temperaturę pieczenia do 200-220 stopni. W zależności od mocy piekarnika. Mój piekarnik jest dość mocny więc piekę w 200 stopniach. Kurczaka najlepiej jest postawić w naczyniu żaroodpornym, na blaszce. Ziemniaki najlepiej piec w osobnym naczyniu.

Zapraszam też na inne moje przepisy np. palki pieczone z ziemniakami.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.