Szybki i prosty przepis na obiad lub kolację czyli ekspresowy kurczak z warzywami na patelnię. Aromatyczne danie z patelni, które przygotujesz w 20 minut! To jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad!

kurczak z warzywami na patelnię

Warzywa na patelnię z kurczakiem i ryżem

Zawsze mam w zamrażarce moją ulubioną mieszankę warzyw mrożonych, która w tym daniu sprawdzi się rewelacyjnie. W tym przepisie wykorzystałam gotową mieszankę warzyw, która składa się z młodej marchewki, żółtej marchwi, papryki, brokuła i kalafiora. Dodatkowo dodałam również kawałek świeżej papryki. Kurczak z warzywami na patelnię i ryżem to danie bardzo proste i smaczne, dlatego wracam do tego przepisu dość często. W tym daniu doskonale sprawdzają się też warzywa świeże. Takich świeżych warzyw używam w sezonie.

Koniecznie sprawdź też inne przepisy na kurczaka:

Kurczak warzywami na patelnię-przepis

kurczak z warzywami na patelnię

Składniki

  • pierś z kurczaka 2 szt. około 400 g
  • papryka czerwona 1/2 szt. (opcjonalnie)
  • cebula 1 średniej wielkości
  • czosnek 2 ząbki
  • gotowa mieszanka warzyw 1/2 opakowania około 350 g ( marchewka młoda, marchewka żółta, kalafior, brokuł)
  • oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • ryż ugotowany na sypko 3 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • imbir mielony 1/2 łyżeczki
  • kardamon mielony 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • zielona cebulka do podania

Kurczak z warzywami na patelnię jak zrobić?

Cebulę pokrój w pióra. Pierś z kurczaka umyj, oczyść, a następnie pokrój w kostkę. Na Patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmaż do momentu, aż będzie miękka. Następnie dodaj kurczaka i smaż około 5 minut, lub do momentu, aż będzie usmażony. Pod koniec dodaj paprykę słodką oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze około 1 minutę. Następnie przełóż do innego naczynia.

Na tą samą patelnię dodaj zamrożone warzywa oraz około 1/4 szklanki wody lub bulionu. Duś pod przykryciem około 5 minut, lub do momentu gdy warzywa się rozmrożą. Następnie dodaj podsmażonego kurczaka, ryż, kardamon, imbir, sól oraz pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj i smaż całość jeszcze 1-2 minuty. W razie potrzeby dopraw do smaku. Podawaj od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posyp sporą ilością zielonej cebulki.

kurczak z warzywami na patelnię

Życzę smacznego!

Napisz komentarz