Prosty przepis na likier czekoladowo-kokosowy z dodatkiem cynamonu. Potrzebujesz tylko kilku składników. To idealny likier na Święta Bożego Narodzenia oraz zimowe, chłodne wieczory. Słodki, gęsty, bardzo smaczny. Na ten przepis trafiłam gdzieś w czeluściach internetu i został ze mną na stałe.

Zdecydowanie o wiele smaczniejszy niż ten dostępny w sklepach. Wypróbuj ten prosty przepis na likier czekolado- kokosowy i się przekonaj!

Likier czekoladowo-kokosowy z dodatkiem cynamonu jest dość gęsty, jeżeli wolisz rzadszy, to wyjmij go z lodówki około 30 minut przed spożyciem. Natomiast ja uwielbiam jego gęstą konsystencję, sądzę, że to jest akurat jego zaleta. Ten domowy likier nie zawiera sztucznych dodatków, dlatego może się rozwarstwiać. Nie przejmuj się tym, to normalne. Wystarczy, że energicznie wstrząśniesz butelką kilka razy i już jest gotowy do spożycia.

Bardzo ważne aby czekolada i mleczko kokosowe były dobrej jakości. W przeciwnym razie mogą powstać grudki.

Likier czekoladowo-kokosowy, to również doskonały pomysł na prezent. Myślę, że takim trunkiem zaskoczysz Solenizanta 🙂

Polecam Ci również: Likier piernikowy, kukułki likier.

Na rozgrzanie polecam Grzane piwo oraz Grzane Wino – Przepis.

likier czekoladowo-kokosowy

Likier czekoladowo-kokosowy przepis

składniki

  • wódka 250 ml.
  • gorzka czekolada 100 g
  • mleczko kokosowe 200 ml
  • cukier 2-4 łyżki
  • cynamon mielony 2-3 łyżeczki

Likier czekoladowo-kokosowy, jak zrobić?

Wyżej wymienione składniki są na przygotowanie ok 0.5 l likieru czekoladowo-kokosowego. Jeżeli chcesz przygotować więcej, zwiększ ilość składników. Likier posiada ok 20% alkoholu dzięki czemu teoretycznie nie powinien się popsuć, lecz tego nie testowałam bo po dwóch tygodniach nie ma co już pić 🙂

Przygotowanie likieru rozpocznij od rozpuszczenia czekolady. Robię to w kąpieli wodnej. Dzięki temu mam pewność, że czekolada się nie przypali. Puszkę mleczka kokosowego wrzuć do gorącej wody i gotuj przez chwilę. Dzięki temu zawartość w puszce się ładnie połączy. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleczko kokosowe, stopniowo cały czas mieszając. Składniki powinny się połączyć, a następnie dodaj cukier i cynamon. Co do ilości cukru to już kwestia indywidualna. Ja wolę gdy jest słodki i dodaje 4 łyżki cukru. Najlepiej cukier dodaj stopniowo, później zawsze możesz dosłodzić. Pozostaw składniki do wystudzenia, a następnie dodaj odmierzoną ilość wódki. Możesz dodawać bezpośrednio do butelki, a następnie energicznie potrząsnąć kilka razy, aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowany likier pozostaw w lodówce na kilka godzin, żeby się przegryzł.

Likier czekoladowo-kokosowy najlepiej przechowuj w lodówce.

Na zdrowie!

likier czekoladowo-kokosowy

Napisz komentarz