Super przepis na łódeczki ziemniaczane z piekarnika. Najlepszy pomysł na pyszny dodatek do obiadu, który uwielbiają zwłaszcza najmłodsi. Genialnie smakują z pieczonym mięsem, ulubioną surówką. Jeśli lubisz ziemniaki z piekarnika, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu.

Zapraszam na przepis!

łódeczki ziemniaczane

Łódeczki ziemniaczane.

Składniki.

  • ziemniaki 1 kg.
  • olej 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól do smaku.

Dodatkowo możesz użyć ulubionych przypraw np czerwona papryka, tymianek, lub lubczyk.

Łódeczki ziemniaczane.

Wykonanie.

Jeśli użyjesz młodych ziemniaków nie musisz ich wcześniej obierać. wystarczy, że dokładnie je wyszorujesz.

Przygotowanie łódeczek ziemniaczanych rozpocznij od obrania ziemniaków. Następnie dokładnie umyj i pokrój na łódeczki. W zależności od wielkości ziemniaków pokrój je na 4 lub 8 części. Następnie pokrojone ziemniaki zalej zimną wodą dodaj 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj i pozostaw na około 30 minut.

Po 30 minutach osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym. Do osuszonych ziemniaków dodaj olej oraz majeranek. Następnie dokładnie wymieszaj, najlepiej energicznie potrząsając miską.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie równomiernie ułóż ziemniaki na blaszce, tak aby nie nachodziły na siebie.

Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut, lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. Najlepiej przed końcem pieczenia sprawdź ziemniaki wykałaczką. Pieczone ziemniaki podawaj gorące, posól przed podaniem.

Pieczone łódeczki ziemniaczane smakują genialnie w połączeniu z sosem czosnkowym.

łódeczki ziemniaczane

Życzę smacznego!

łódeczki ziemniaczane

Koniecznie wypróbuj przepis na: ziemniaki hasselback, ziemniaki w papryce, ziemniaki z nadzieniem.

Łódeczki ziemniaczane z piekarnika.

Łódeczki z ziemniaków pieczone w piekarniku, to świetna, lżejsza alternatywa dla tradycyjnych frytek lub łódeczek smażonych na głębokim tłuszczu. W tym wpisie dowiesz się jak zrobić chrupiące łódeczki, które genialnie sprawdzają się jako dodatek do głównego dania np. pieczonego mięsa, lub też do grilla. Genialnie smakują w połączeniu z domowymi sosami np. z sosem czosnkowym, sosem tysiąca wysp, ketchupem lub majonezem. Możesz je śmiało serwować wyłącznie posypane solą.

Łódeczki ziemniaczane. Przepis.

Łódeczki ziemniaczane, przepis jest naprawdę bardzo prosty. Jeśli korzystam z młodych ziemniaków, nie obieram ich wcześniej. Młode ziemniaki szoruję bardzo dokładnie kroję w łódeczki w zależności od wielkości. Takie pieczone młode ziemniaki smakują rewelacyjnie, zdecydowanie są o wiele smaczniejsze niż starsze ziemniaki. Polecam.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.