Świetny przepis na makaron z boczkiem i śmietaną, lub po prostu polska carbonara z boczkiem na śmietanie. Super smaczny pomysł na bardzo szybki obiad z boczku i makaronu. Ponadczasowy i uwielbiany myślę, że przez każdego. To danie jest po prostu pyszne! Bardzo polecam!
Pomysł na makaron z boczkiem.
W tym daniu użyłam makaronu spaghetti. Jednak sprawdzą się też inne rodzaje makaronu. Do zrobienia tej potrawy możesz wykorzystać też makaron penne, tagliatelle, tagliolini, fusilli, To bardzo podstawowy przepis na danie z makaronem i boczkiem, który możesz dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Makaron z boczkiem idealnie komponuje się z groszkiem, pieczarkami, grzybami, suszonymi pomidorami lub szpinakiem. W tym daniu najlepszy będzie boczek wędzony. Jednak boczek możesz zastąpić też dobrej jakości szynką gotowaną lub inną wędliną. Tak przygotowany sos śmietankowy i makaron z boczkiem możesz zapiec w piekarniku, przykrywając go ulubionym żółtym serem lub parmezanem. Taka zapiekanka makaronowa równie często gości na moim stole. Lubię takie potrawy, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu.
Zapraszam na przepis!
Makaron z boczkiem. Przepis.
Przygotowanie makaronu z boczkiem i śmietanką jest bardzo proste i szybkie. Najważniejszą rzeczą, na którą musisz zwrócić uwagę podczas szykowania sosu jest moc palnika. Użyj małej, lub średniej mocy palnika, dzięki czemu podczas gotowania sosu unikniesz krzepnięcia śmietanki a boczek i czosnek nie przypalą się.
Składniki.
- około 400 gram ulubionego makaronu
- 250 gram wędzonego boczku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
- 1 spory ząbek czosnku
- tarty parmezan (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Wykonanie.
Przygotowanie makaronu z boczkiem i śmietanką rozpocznij od pokrojenia boczku w kostkę oraz ugotowania makaronu według instrukcji, która jest podana na opakowaniu. Czosnek przekrój na pół i rozgnieć. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, podsmaż chwilę i następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony. Smaż na średnim ogniu do momentu gdy boczek się wytopi. Uważaj aby nie przypalić czosnku. Następnie dodaj śmietankę, smaż na średnim ogniu jeszcze 2-3 minuty. Dopraw solą oraz pieprzem. Do śmietankowego sosu dodaj odcedzony z wody makaron, dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze około 1 minutę na średnim ogniu. Przed podaniem makaron w sosie śmietanowym możesz posypać parmezanem.
Życzę smacznego!
Polecam Ci: makaron z tuńczykiem, makaron z kurczakiem i szpinakiem, oraz kurczak z makaronem.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.