Składniki

400 gram makaronu wstążki, lub inny
1 cukinia
6-8 pomidorów suszonych w oleju
450 gram szpinaku mrożonego
400 ml śmietanki 30%
3 ząbki czosnku
sól
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
1 łyżeczka oregano

Sposób przygotwania

1.Czosnek, odsączone pomidory z oleju, pokrój drobno. Następnie podsmaż na maśle około 2 minuty. Najlepiej na średnim ogniu.
2.Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
3.Cukinię dokładnie umyj, następnie pokrój na ćwiartki i dodaj na patelnię, dopraw pieprzem ziołowym, gałką i oregano. Podsmażaj 3 minuty, następnie dodaj rozmrożony szpinak i smaż 3 minuty.
4.Na koniec dodaj śmietankę i duś około 10 minut, lub aż śmietanka się zredukuje. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem grubo mielonym.
5.Przed podaniem możesz posypać tarkowanym parmezanem lub serem.

Jak zrobić makaron z cukinią i szpinakiem?

Jest to mój najlepszy i sprawdzony przepis na makaron z cukinią i szpinakiem, ponieważ jest bardzo łatwy w przygotowaniu. A zarazem jest to bardzo smaczne danie. Bardzo prosty i szybki przepis na makaron z cukinią i szpinakiem. Makaron z cukinią i szpinakiem jest to idealna potrawa wegetariańska oraz postna, bo mój przepis nie zawiera mięsa. Przygotowanie jej nie zajmie Ci dużo czasu, jednak efekt jest naprawdę bardzo dobry. Myślę, że zasmakuje Ci to danie bezmięsne.

Jak zrobić najlepszy makaron z cukinią i szpinakiem?

Do zrobienia najlepszego makaronu z cukinią i szpinakiem będziesz potrzebować kilku niezbędnych składników. Są to:

  • ulubiony makaron
  • cukinia
  • suszone pomidory w oleju
  • szpinak
  • śmietanka
  • czosnek
  • masło
  • przyprawy

Lista zakupów nie jest długa, lecz myślę że część składników masz już w swojej lodówce. W moim przepisie nie użyłam mięsa, jednak jeśli chcesz dodać mięso to śmiało możesz dodać. W tym daniu idealnie sprawdzi się też pierś z kurczaka lub świeży łosoś. Jeśli lubisz możesz też użyć mięso mielone np. wieprzowe lub wołowe. Pamiętaj jednak aby użyte przez Ciebie produkty były dobrej jakości. Uważam, że w wersji mięsnej równie dobrze smakuje to danie, jednak u mnie dziś wersja wegetariańska.

Makaron z cukinią i szpinakiem. Jakiej śmietanki użyć?

W moim przepisie na makaron z cukinią i szpinakiem użyłam śmietanki 30 procentowej, jednak sprawdzi się również 18 procentowa. Jeżeli wolisz wersję lżejszą użyj śmietany 18 %, natomiast jeśli wolisz wersję bardziej kaloryczną użyj śmietanki 30 %. Przed podaniem możesz to danie posypać tarkowanym parmezanem, mozzarellą lub zwykłym żółtym serem

Jaki szpinak będzie najlepszy?

Aby zrobić mój ulubiony makaron z cukinią i szpinakiem użyłam mrożonego szpinaku, jednak dobry będzie też świeży szpinak. Świeżego szpinaku najczęściej używam latem, ponieważ sadzę szpinak we własnej szklarni. Jednak zimą również korzystam ze świeżego, zależy co akurat mam pod ręką. Jeśli wykorzystasz świeży szpinak, pamiętaj aby przed użyciem go umyć, jednak możesz to pominąć jeśli był już myty w procesie pakowania. Jeśli użyjesz szpinaku mrożonego, najlepiej będzie jeśli wcześniej go rozmrozisz, jednak możesz to też zrobić na patelni na małym ogniu.

Zapraszam na przepis!

makaron z cukinią
Pomidory i czosnek podsmaż na maśle. Na średnim ogniu.
makaron z cukinią
Podsmażaj wszystkie składniki, następnie dodaj śmietankę.

Lubisz dania z makaronem?

Polecam ci przepis na zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, sos boloński po mojemu. Jeśli lubisz sałatki z makaronem polecam Ci sałatka makaronowa z mozzarellą.

makaron z cukinią

Życzę smacznego!

Napisz komentarz