Świetny przepis na makaron z tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi oraz oliwkami. Idealny pomysł na obiad z łatwo dostępnych składników który przygotujesz już w 15 minut. To super propozycja na obiad ale też idealny pomysł na romantyczną kolację. Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi, przepis ten jest idealny na każdą okazję.
Makaron z tuńczykiem z puszki i pomidorami.
Ten przepis na makaron z tuńczykiem z puszki i pomidorami jest genialny. Przygotowanie zajmie ci parę chwil, jednak efekt końcowy jest znakomity. Pyszne i pachnące danie z tuńczykiem z puszki, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i czosnkiem. To świetne połączenie składników, ponieważ pasują do siebie idealnie. Tuńczyk w puszce idealnie pasuje do tej potrawy. Wybierając tuńczyka w puszce zwróć uwagę aby był dobrej jakości. Nie wybieraj tuńczyka w puszce mielonego, ponieważ taki jest zazwyczaj słabej jakości. Do tej potrawy używam tuńczyka w oleju, jednak idealnie sprawdzi się też tuńczyk w zalewie.
Makaron z tuńczykiem z oliwkami.
Makaron z tuńczykiem i oliwkami, przepis na tą potrawę dostałam od mojej dobrej znajomej, Uwielbiam tuńczyka w każdej postaci. Genialnie smakuje sałatka z tuńczykiem. Taką sałatkę z tuńczykiem również robię bardzo często. Do zrobienia makaronu z tuńczykiem z puszki i oliwkami użyłam zielone oliwki w zalewie, bo te lubię najbardziej. Jednak jeśli bardziej lubisz czarne oliwki, możesz ich użyć. Do mnie niestety czarne oliwki nie przemawiają, zdecydowanie wybieram zielone.
Zapraszam na przepis!

Makaron z tuńczykiem. Przepis.
Przepis na tuńczyka z makaronem i pomidorkami jest prosty. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie: Jak zrobić makaron z tuńczykiem? lub jak przygotować makaron z tuńczykiem, poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać to danie. Z podanych składników otrzymasz 3-4 porcje makaronu z tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i czosnkiem. Przygotowanie rozpocznij od ugotowania makaronu, ponieważ przygotowanie sosu zajmie sporo mniej czasu. Do przygotowania tuńczyka z makaronem użyj ulubionego makaronu. Świetnie sprawdzi się makaron typu: świderki, wstążki, świderki, spaghetti. Bardzo polecam Ci pomysł na szybki makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki.
- 250 gram makaronu np. fusilli
- 240 gram tuńczyka w oleju lub w zalewie
- 200 gram pomidorków koktajlowych
- 60 gram zielonych oliwek
- 5-6 ząbków czosnku
- 6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz grubo mielony
Sól oraz pieprz użyj według własnych upodobań. Ja na taką ilość produktów używam po 1/2 łyżeczki obu tych przypraw, jednak ty dostosuj ilość do siebie.
Szczegóły wykonania.
W osolonej wodzie ugotuj makaron al’ dente według instrukcji, która znajduje się na opakowaniu. Makaronu nie zalewaj zimną wodą. Na patelnię dodaj gorący, zaraz po odcedzeniu z wody. Podczas gdy makaron będzie się gotować zacznij przygotowywać sos.

Na rozgrzanej patelni umieść oliwę z oliwek a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smażenia użyj średniej lub małej mocy palnika, ponieważ czosnek bardzo łatwo jest przypalić. Przez co staje się gorzki. Czosnek smaż około 1 minutę, następnie dodaj umyte pomidorki koktajlowe w całości i smaż kolejną minutę. Dodaj makaron, oliwki oraz odsączonego tuńczyka. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłącz palnik. Na koniec posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowany makaron z tuńczykiem często też przyprawiam świeżą lub mieloną kolendrą, jednak nie każdemu przypasuje jej smak.

Życzę smacznego!
Szukasz pomysłu na owoce morza lub ryby?
Polecam Ci przepis na krewetki w sosie kokosowym oraz sałatka śledziowa.

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.