Niezwykle prosty przepis na makowiec zawijany. Obowiązkowe ciasto, które musi pojawić się na wigilijnym stole. Taka nasza tradycja. Jednak makowiec zawijany piekę też bez specjalnych okazji, po prostu bardzo lubię to ciasto.

makowiec zawijany

Makowiec zawijany na kruchym cieście drożdżowym

Makowiec zawijany mojej babci to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Nie jest zbyt skomplikowane, lecz dość pracochłonne. W zasadzie najwięcej czasu zajmie Ci Masa makowa. Mak na masę makową trzeba najpierw zagotować w mleku, następnie zmielić dwukrotnie. Jest to dość uciążliwe, zwłaszcza jeśli nie masz maszynki. Ale co zrobić 😉 Nie ma nic lepszego, niż pyszny makowiec zawijany ze sporą ilością domowej masy makowej.

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej, przynajmniej moim zdaniem nie jest już taki smaczny. Lecz gotowa masa makowa z puszki też sprawdzi się w tym przepisie. Jeśli chcesz, spokojnie możesz jej użyć. Postępuj z nią tak samo, jak z domową masą.

W tym przepisie na makowiec zawijany najważniejszy jest mak. Konieczne kup dobrej jakości, Sprawdzaj też datę ważności!

Co zrobić gdy mak jest gorzki? Prawdopodobnie kupiłeś stary, zjełczały mak, lub po prostu słabej jakości. W takim przypadku spróbuj wypłukać mak w zimnej wodzie nawet kilkukrotnie, a następnie odsącz np. na gazie lub tetrowej pieluszce. Jeśli to nie pomoże i mak nadal jest gorzki, niestety nadaje się tylko do wyrzucenia 🙁 . Raz mi się tak zdarzyło 🙂

Jak powszechnie wiadomo, mak jest symbolem bogactwa, dobrobytu orz ochrony przed złem.

Sprawdź też inne przepisy na ciasta: Sernik z brzoskwiniami, Sernik z jabłkami i cynamonem, ciasto z makiem na oleju.

makowiec zawijany

Makowiec zawijany-przepis

Składniki

Ciasto

  • mąka pszenna 500 g oraz dodatkowa ilość do oprószenia blatu.
  • cukier 80 g
  • mleko około 180 ml
  • masło zimne 150 g
  • żółtka jaj 4
  • drożdże świeże 25 g
  • sól
  • naturalny ekstrakt waniliowy ( opcjonalnie)

Lukier

  • cukier puder około 400 g
  • białko 2 szt
  • sok z cytryny kilka kropli

Zamiast lukru makowce możesz polać rozpuszczoną z kilkoma łyżkami mleka czekoladą.

Makowiec zawijany, jak zrobić?

Masę makową przygotuj według przepisu, który podałam w linku wyżej.

22 gramy drożdży wymieszaj z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru oraz ze 100 ml letniego mleka. Przykryj ściereczką, odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce.

W misie robota kuchennego umieść resztę przesianej mąki, pokrojone na mniejsze kawałki masło, resztę cukru, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy. Połącz składniki. Po połączeniu powinny być sypkie. Następnie dodaj żółtka, pozostałe mleko oraz zaczyn. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.

Oczywiście ciasto możesz wyrobić ręcznie.

Dwa białka, które zostaną z ciasta, ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z przestudzoną masą makową. Do masy makowej dodaj dodatkowo 3 g, drożdży

Ciasto podziel na dwie równe części. Ciasto nie musi wyrastać.

Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt (na oprószonym blacie mąką o grubości około 5 mm, Następnie posmaruj roztrzepanym białkiem, które zostało z ciasta. Dzięki temu masa makowa nie będzie się odklejać.

Następnie rozprowadź połowę masy makowej, zostawiając po bokach i na górze 3-4 cm wolnej przestrzeni.

Zawiń ciasto, zaczynając od boków do środka, a następnie dość ciasno z dołu ku górze.

Makowiec zawiń w papier do pieczenia (koniecznie), pozostawiając około 1,5 cm wolnej przestrzeni pomiędzy ciastem a papierem. Łączenie ciasta oraz papieru musi znajdować się na spodzie.

Drugi makowiec przygotuj w ten sam sposób, a następnie odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Makowce piecz przez około 50 minut, tryb góra dół.

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Białka oraz cukier puder utrzyj za pomocą miksera na gładką masę, pod koniec dodaj sok z cytryny. Lukier powinien być gęsty, bez grudek, w razie potrzeby grudki rozetrzyj łyżką.

Makowiec zawijany obficie posmaruj lukrem.

makowiec zawijany

Życzę smacznego!

Napisz komentarz