Tradycyjne makówki wigilijne śląskie. Przepisy na jedną z dwunastu Wigilijnych potraw. Proste i tanie danie z gotowanego maku ze sporą ilością bakalii. Jak zrobić makówki wigilijne?

Tradycyjne makówki wigilijne śląskie. Przepisy na inne wigilijne potrawy:
Makówki z masy makowej, mielonego lub całego maku. Bez tego dania wiele osób nie wyobraża sobie Kolacji Wigilijnej. Aby przygotować to proste danie będziesz potrzebować: mak, drożdżówkę( mogą być też sucharki, bułka, chałka, niektórzy używają też chleba tostowego – rodzaj użytego pieczywa różni się w zależności od regionu), bakalie, rum, mleko, miód.
Makówki śląskie na wodzie czy na mleku? Dawniej mak gotowano na wodzie, potrawa dłużej zachowywała świeżość.

Makówki wigilijne -przepis
Składniki
- mak 500 g
- mleko 1 l
- bakalie 500 g ( np. orzechy włoskie, laskowe,rodzynki, śliwki suszone, skorka pomarańczowa, suszone morele, migdały)
- rum 50 ml
- drożdżówka wysuszona 300 g
- miód
- masło 80 g
Wykonanie
Śląskie makówki koniecznie przygotuj dzień wcześniej.
Bakalie te grubsze posiekaj, wymieszaj z resztą i zalej rumem. Następnie odstaw na około 1 godzinę. Co jakiś czas możesz je zamieszać.
Spróbuj mak czy nie jest gorzki, a następnie zmiel w maszynce dwukrotnie. Doskonale sprawdzi się też gotowy mak mielony.
Mak zalej mlekiem i zagotuj. Dodaj masło. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszaj. Uważaj, bo lubi się przypalać. Następnie odstaw do wystudzenia.

Do chłodnego maku dodaj miód oraz bakalie z rumem. Nie przesadź z ilością miodu, ponieważ dojdzie jeszcze słodka drożdżówka.
Drożdżówkę pokrój na 1 cm kromki. W naczyniu układaj na przemian masę makową i drożdżówkę. Pierwsza i ostatnia warstwa to masa makowa.
Makówki możesz ułożyć w większym naczyniu, lub kilku mniejszych salaterkach.
Na koniec udekoruj śląskie makówki wigilijne według własnego uznania. U mnie to płatki migdałów, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa. Po przygotowaniu zawiń szczelnie folią spożywczą, a następnie umieść w lodówce na całą noc.
Życzę smacznego!

Napisz komentarz