Świąteczna masa makowa, przepis na nią jest w mojej rodzinie od lat. Potrzebujesz tylko kilka łatwo dostępnych składników czyli mak, bakalie, miód i kilka dodatków. A ta domowa jest nieporównywalnie lepsza, niż ta gotowa masa makowa z puszki. Zrób ją raz, a już nigdy nie kupisz gotowej.

Trudno wyobrazić sobie Święta bez makowca, a ta przepyszna masa makowa będzie idealna. Spokojnie możesz ją wykorzystać też do wypieku drożdżówek, serniko-makowców, czy też podać z kluskami. Jest po prostu pyszna, pełna suszonych owoców, drobno posiekanych orzechów, pachnąca skórką pomarańczową. Całość dopełnia odrobina mocnego alkoholu. Oczywiście alkohol w tym przepisie nie jest konieczny, więc jeśli nie chcesz go używać, możesz spokojnie pominąć ten dodatek, zwłaszcza jeśli ciasto będą jadły dzieci.

Masa makowa z mielonego maku

Jak się robi masę makową? Samo przygotowanie masy makowej jest dość proste. Wystarczy jedynie połączyć składniki. Problem sprawiać może jedynie mielenie maku. Chociaż teraz dzięki nowoczesnym sprzętom, jest to dużo łatwiejsze, ale i tak szczerze nie ciepię tego robić. Chyba pozostał uraz po mieleniu maku w maszynce ręcznej, dlatego tą przyjemność pozostawiam Mężowi.

Zawsze używam maku niemielonego, natomiast świetnie sprawdzi się też gotowy mak mielony. To duże ułatwienie, zwłaszcza jeśli nie masz maszynki. Postępujemy tak samo jak w przypadku maku niemielonego, lecz po zaparzeniu już nie mielimy maku :).

Koniecznie sprawdź moje wypieki: Murzynek z bakaliami, Sernik z jabłkami i cynamonem.

masa makowa

Masa makowa-przepis

Składniki

  • mak niebieski niemielony 500 g
  • mleko 3,2 % 500 ml
  • masło 80 g
  • śmietanka 30 % 100 ml
  • migdały 100 g
  • rodzynki 100 g
  • morele suszone 100 g
  • żurawina suszona 100 g
  • orzechy włoskie łuskane 150 g
  • skórka kandyzowana pomarańczowa 150 g
  • miód pszczeli 300 g
  • amaretto 2 łyżki
  • rum 2 łyżki
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • naturalny ekstrakt waniliowy 2 łyżki
  • naturalny ekstrakty cytrynowy 2 łyżki
  • cukier puder (opcjonalnie)
  • sól 1/4 łyżeczki

Masa makowa, jak zrobić?

W rondelku zagotuj mleko, dodaj mak i praż na bardzo małym ogniu mieszając przez 20-30 minut. Mleko powinno się ładnie wchłonąć. Gdyby mleko nie wchłonęło się całkowicie, odcedź nadmiar. Następnie uprażony mak odstaw do wystudzenia.

Orzechy, migdały posiekaj drobno, lub zmiel w blenderze ale nie zbyt drobno, nie powinien to być pył, a drobne kawałki.

Morele, rodzynki, żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki, zalej wrzątkiem. Gdy spęcznieją odcedź i osusz ręcznikiem papierowym.

Mak zmiel w maszynce do mielenia mięsa co najmniej dwukrotnie. Użyj drobnych oczek, specjalnych do mielenia maku. Jeśli chcesz aby masa makowa była jeszcze bardziej gładka, możesz zmielić ją trzy- lub czterokrotnie.

W rondelu podgrzej masło i śmietankę. Na koniec dodaj miód i sól. Mieszaj do momentu połączenia składników.

Do zmielonego maku dodaj rozdrobnione orzechy, migdały, suszone owoce, skórkę pomarańczową, ekstrakty, rum, amaretto, sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj podgrzane masło ze śmietanką, miodem i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby, jeśli masa wyda Ci się za mało słodka, dodaj cukier puder do smaku. I już masa makowa gotowa!

Życzę smacznego!

Masy makowej wystarczy spokojnie na 3 spore makowce. Domowa masa makowa jest idealne do makowców i innych pysznych wypieków.

masa makowa

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.