Pomysł na mięso mielone w cieście francuskim, pyszne danie, które bardzo ładnie się prezentuje. To świetny przepis na mięso mielone w cieście francuskim, zwłaszcza gdy zwykłe kotlety się przejadły, lub zalegają z niedzieli. Bardzo szybki przepis smaczny obiad, podwieczorek lub kolację.

Moje ulubione mięso mielone w cieście francuskim.

Ciasto francuskie z mięsem mielonym jest bardzo dobre. Wracam do tego pomysłu często, ponieważ to danie bardzo ładnie wygląda i jest smaczne. Aby zrobić mięso mielone w cieście francuskim, użyłam mięsa mielonego z łopatki. Możesz też użyć mielonej wołowiny lub indyka. Do farszu możesz dodać podsmażone pieczarki lub szpinak. Dzięki temu otrzymasz pyszne mięso mielone w cieście francuskim z pieczarkami, lub szpinakiem. Jeśli zalegają Ci kotlety mielone, wystarczy, że swoje kotlety zawiniesz w ciasto francuskie i wsadzisz do piekarnika.

Jak zrobic mięso mielone w cieście francuskim?

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. To zdecydowanie danie dla osób, które zaczynają gotować. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to żeby dobrze wyrobić mięso mielone (podobnie jak na kotlety czy klopsy) oraz aby mięso było dobrej jakości. Jeśli masz taką możliwość kup mięso w kawałku i zmiel sam lub poproś o zmielenie w sklepie.

Zapraszam na przepis!

mięso mielone w cieście francuskim

Składniki.

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 400 gram mięsa mielonego z łopatki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli (lub według uznania)
  • około 50 ml wody
  • 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • opcjonalnie spora szczypta mielonej kolendry jeśli lubisz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 gram zółtego sera
  • 1 jajko

Mięso mielone w cieście francuskim. Przepis.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę dodaj mięso mielone z łopatki wieprzowej, sól, pieprz wodę, bułkę tartą, kolendrę i natkę pietruszki. Następnie dokładnie wyrób farsz z mięsa mielonego. Ja wyrabiam około 5 minut. Farsz podziel na 6 części Ciasto francuskie podziel na 6 równych części. Z farszu mięsnego uformuj kotlety i ułóż na cieście francuskim.

W mięsnych kotletach umieść po kawałku żółtego sera. Następnie sklej dokładnie brzegi jak na zdjęciach wyżej.

Ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Sklejoną częścią do dołu. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ciasto przetnij jak na zdjęciu wyżej i wywiń brzegi. Piecz w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut w trybie góra dół.

Życzę smacznego!

mięso mielone w cieście francuskim

Szukasz pomysłu na mięso mielone?

Polecam Ci pomysł na zapiekanka z mięsem mielonym, pulpety w sosie pieczarkowym i gołąbki bez zawijania.

Pomysł na ciasto francuskie.

Co zrobić z ciasta francuskiego? Ciasto francuskie idealnie pasuje do dań na słodko oraz na słono. Jeśli szukasz pomysłu na ciasto francuskie na słodko ,to idealnie sprawdzi się na rogaliki z dżemem, twarożkiem, budyniem, jabłkami lub czekoladą. Natomiast jeśli szukasz pomysłu na ciasto francuskie na słono, to genialnie sprawdzi się nadziane szpinakiem, pieczarkami, żółtym serem, szynką czy nawet dobrej jakości parówką. Są to bardzo proste i szybkie przepisy na ciasto francuskie. W ciasto francuskie można też zawinąć pierś z kurczaka. Rewelacyjnie smakuje pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami w cieście francuskim.

Napisz komentarz