Moja ulubiona mizeria z ogórków z octem, śmietaną oraz cukrem. Szybki przepis na najlepszy dodatek do obiadu zwłaszcza w sezonie na ogórki! Młode ziemniaki, mizeria z ogórków i śmietany oraz jajko sadzone, czyli rewelacyjny zestaw obiadowy w upalne dni! Jeśli szukasz pomysłu na to jak wykorzystać większe ogórki gruntowe, to myślę że moja propozycja na...

Moja ulubiona mizeria z ogórków z octem, śmietaną oraz cukrem. Szybki przepis na najlepszy dodatek do obiadu zwłaszcza w sezonie na ogórki! Młode ziemniaki, mizeria z ogórków i śmietany oraz jajko sadzone, czyli rewelacyjny zestaw obiadowy w upalne dni! Jeśli szukasz pomysłu na to jak wykorzystać większe ogórki gruntowe, to myślę że moja propozycja na mizerię ze śmietaną sprawdzi się idealnie! Polecam!

Zapraszam na przepis!

Mizeria z ogórków z octem i śmietaną.

Mizeria z ogórków z octem i śmietaną, przepis ten to mój ulubiony! Latem mizerię mogę jeść niemal codziennie! To najlepszy dodatek to letniego obiadu, podobnie jak młoda kapusta z octem, fasolka szparagowa z bułką tartą, kapusta panierowana. Latem również rewelacyjnie sprawdza się sałata z jajkiem lub sałata ze śmietaną.

Mizeria z ogórków i cebuli.

Ta szybka sałatka z ogórków i cebuli jest niezwykle pyszna oraz szybka w przygotowaniu. Ta mizeria z ogórków z octem szczególnie dobrze smakuje ze smażonym lub grillowanym mięsem. Bardzo lubię ją podawać z kotletem schabowym, mielonym lub kurczakiem. Moja babcia do takiej mizerii dodawała śmietankę słodką 18 lub 12% czyli taka mizeria do picia.

Mizeria z ogórków z octem.

Składniki.

  • ogórki gruntowe 500 gram
  • cebula młoda średniej wielkości 1 szt.
  • śmietana 18 % 200gram
  • ocet 1 -2 łyżki do smaku
  • cukier 2 łyżeczki do smaku
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • koper lub szczypior 1/2 pęczka

Mizeria z ogórków z octem. Przepis.

mizeria z ogórków z octem

Wykonanie.

Przygotowanie mizerii z ogórków z octem i śmietaną rozpocznij od dokładnego umycia ogórków. Następnie umyte ogórki obierz ze skórki, i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Jeśli ogórki których użyjesz są większe, przerośnięte dodatkowo usuń gniazda nasienne!

Ogórki odstaw na około 5 minut, posól szczyptą soli a następnie odciśnij z nadmiaru wody (ale nie całkowicie).

Cebulę pokrój w drobną kostkę, posól i odstaw na około 5 minut.

Do odciśniętych z nadmiaru płynu ogórków dodaj pokrojoną cebulę 1 łyżkę octu, 1 łyżkę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj kwaśną śmietanę. W razie potrzeby dopraw do smaku octem, solą cukrem i pieprzem.

Mizerię umieść w lodówce na około 1 godzinę.

Przed podaniem dodaj drobno posiekany szczypior lub koper i dokładnie wymieszaj.

Mizerię z ogórków z octem podawaj dobrze schłodzoną. Tak przygotowana mizeria z ogórków gruntowych smakuje rewelacyjne! To genialny dodatek do młodych ziemniaków i sadzonego jajka, lub też dań mięsnych!

Ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny. Zamiast ogórków gruntowych możesz użyć szklarniowych. Śmietanę możesz zastąpić jogurtem!

Życzę smacznego!

mizeria z ogórków z octem

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.