Najlepszy domowy sposób na przeziębienie naszych Babć i Mam. Przepis na mleko z czosnkiem, miodem i masłem. Chociaż to połączenie może wydawać i się dziwne, a nawet obrzydliwe 🙂 to waśnie najlepszy domowy sposób na przeziębienie.

mleko z czosnkiem

Mleko z czosnkiem i miodem

W okresie jesienno-zimowym o przeziębienie nie trudno, dlatego warto wypróbować najpierw te domowe sposoby. Zwłaszcza, że przepis jest bardzo prosty, a w odróżnieniu od środków z apteki nie mają skutków ubocznych. Świetnym domowym sposobem na walkę z kaszlem i przeziębieniem jest też Syrop z cebuli. A w sezonie warto przygotować Syrop z mniszka lekarskiego oraz Syrop z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję je co roku i profilaktycznie dodaję do herbaty zamiast cukru.

Mleko z miodem i czosnkiem, na co? To świetna, naturalna mikstura, która sprawdzi się w leczeniu bólu gardła, kaszlu, a ponadto wzmacnia odporność.

Dodaj do mieszanki odrobinę kurkumy. Mleko z czosnkiem i kurkumą wspiera pracę układu trawiennego.

A po co właściwie ten czosnek? Czosnek wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki zawartości allicyny. Allicyna wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Bardzo ważne jest aby nie gotować mikstury, wystarczy ją jedynie lekko podgrzać. Wysoka temperatura zabija prozdrowotne właściwości czosnku i miodu.

Oczywiście ta mikstura jest zalecana w leczeniu początkowych objawów. Gdy pojawiają się poważniejsze objawy takie jak gorączka, męczący kaszel koniecznie udaj się do lekarza.

Jeśli masz uczulenie na któryś ze składników, ten przepis nie jest dla Ciebie. W takim przypadku najlepiej skonsultuj się z lekarzem.

Jak często można pić mleko z czosnkiem i miodem? Domową miksturę najlepiej pij 2 razy dziennie, rano i wieczorem.

Zapraszam na przepis!

Mleko z miodem i czosnkiem-przepis

Składniki

  • mleko 250 ml
  • miód 1-2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 1 łyżeczka

mleko z miodem i czosnkiem-jak zrobić?

Mleko podgrzej z masłem, do momentu aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie odstaw do wystudzenia. Najlepiej aby osiągnęło temperaturę pokojową.

Czosnek przeciśnij przez praskę lub rozgnieć w moździerzu. Odstaw na około 5 minut, dzięki czemu uwolni się allicyna.

Do przestudzonego mleka z masłem dodaj czosnek i miód do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Jest to domowy specyfik, który nieraz pomógł mi i mojej rodzinie. Jeśli chcesz wypróbować na sobie robisz to na własne ryzyko.

Napisz komentarz