Murzynek! Szybkie ciasto na niespodziewanych gości. Proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi! Zapraszam na przepis!

Składniki

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka kakao
1/2 szklanka oleju
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody
2 łyżki powideł
1 budyń śmietankowy do kremu budyniowego
1/2 kostki masła do kremu budyniowego
350 ml mleka do kremu budyniowego
2 łyżki cukru do kremu budyniowego
4 łyżki powideł do posmarowania ciasta

Sposób przygotwania

1.Mąkę, jajka, mleko, olej, kakao, proszek do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, powidła umieścić w misce i wymieszać. Najlepiej łyżką
2.Przełożyć do formy do pieczenia, wyłożonej papierem i piec około 30 - 45 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni, na środkowej półce piekarnika.
3.Po przestygnięciu przekroić, obie części posmarować powidłami, nałożyć krem budyniowy i złożyć. Na koniec posypać cukrem pudrem.
4.Ostawić w chłodne miejsce, aby masa budyniowa stężała.

Murzynek to bardzo proste w wykonaniu ciasto. Jest to idealne ciasto na niespodziewanych gości. Robi się je bardzo szybko i jest bardzo smaczne. Tradycyjny murzynek to ciasto kakaowe, które wyjdzie każdemu, nawet amatorowi. Z murzynkiem poradzą sobie dzieci i myślę ze radość z pierwszego wypieku będzie ogromna. Przepis na to dobre ciasto dostałam od mojej Teściowej. Jest to jej sprawdzony przepis na tradycyjnego murzynka. Bardzo często wracam do tego przepisu, ponieważ bardzo lubię proste rozwiązania. A ten przepis to prawdziwa perełka wśród prostych w pieczeniu ciastach.

Murzynek – przepis jak zrobić?

Aby zrobić murzynka będzie nam potrzebne: mąka, olej, kakao, cukier, proszek do pieczenia, mleko powidła oraz jajka. Zrobienie tego ciasta jest naprawdę banalnie proste, ponieważ wystarczy tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki. A więc wystarczy nam tylko jedna miska do połączenia składników. W tym przepisie nie trzeba ubijać białka z jaj. Po prostu, wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą. Po połączeniu składników ciasto umieścić w formie do pieczenia i upiec.

Czym przekładać murzynka?

Murzynka można przekładać praktycznie wszystkim, w zależności od upodobań. Może to być: krem budyniowy, dżem, powidła czy marmolada . Można też go podawać posypanego tylko cukrem pudrem, lub oblanego polewą czekoladową. Każda forma będzie smaczna.

Zapraszam na przepis!

murzynek

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Najlepiej jest mieszać łyżką, natomiast nie powinno się używać miksera. Ciasta nie powinno sią mieszać zbyt długo, ponieważ składniki maja się jedynie połączyć. Jeśli powstaną małe grudki, nie należy się nimi przejmować. Ciasto umieścić w formie o wymiarach 15/30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, natomiast jeśli chcecie użyć większej blachy trzeba podwoić składniki. Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni 30 – 45 minut, lub do suchego patyczka.

murzynek

Po przestygnięciu ciasto można przełożyć kremem budyniowym lub dżemem. Można też posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Polecam Wam też inne moje przepisy na ciasta. np. jabłecznik na kruchym cieście. Jest to też szybkie w przygotowaniu ciasto.

Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na facebook.

Życzę smacznego!

murzynek

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.