Składniki

300 ml mleka
300 ml wody
2 jajka
2 szklanki mąki luksusowej
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju do smażenia
Nadzienie
400 gram twarogu mielonego
100 ml śmietanki 30%
cukier
1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
jagody lub dżem jagodowy

Sposób przygotwania

1.Wodę, mleko, jajka, olej umieść w misce i wymieszaj. Możesz użyć miksera
2.Następnie dodaj cukier i sól oraz powoli przesiewaj mąkę (dzięki temu nie powstaną grudki z mąki). Cały czas miksuj. Miksuj około 5 minut na płynną jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki.
3.Po połączeniu składników odstaw ciasto na około 10 minut.
4.Smaż na rozgrzanej patelni. 1 łyżkę oleju umieść w naczyniu i za pomocą pędzelka delikatnie natłuszczaj patelnię przed wyłożeniem ciasta na patelnię.
5.Ciasto nakładaj w zależności od tego jak gruby naleśnik chcesz uzyskać( u mnie to niepełna chochla na 1 naleśnik). Smaż na małym lub średnim ogniu, około 3 minuty na obie strony, lub na złoty kolor.
6.Gotowe naleśniki posmaruj twarożkiem, podawaj z jagodami lub dżemem.

Naleśniki. Jak zrobić ciasto?

Idealny przepis na naleśniki. Jest to mój sprawdzony przepis. Naleśniki to potrawa, która idealnie sprawdza się na śniadanie, obiad i kolację. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, bo wystarczy tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki. Najłatwiej będzie Ci to zrobić za pomocą miksera, jednak sprawdzi się tez zwykła trzepaczka do jajek. Natomiast jeśli chcesz robić to za pomocą trzepaczki, potrwa to trochę dłużej. Ten przepis idealnie sprawdzi się na naleśniki :

  • na słodko
  • krokiety
  • z sosami

Jaka mąka będzie najlepsza na ciasto do naleśników?

W moim przepisie użyłam mąki luksusowej, ponieważ uważam że ta mąka jest idealna do ciasta na naleśniki. Ta mąka nie obciąża ciasta, ponieważ jest bardzo lekka i puszysta. Dzięki temu mój naleśnik jest bardzo miękki i delikatny. W sieci znajdziesz również przepisy na ciasto z mąki kukurydzianej, gryczanej lub jaglanej. Jednak ja zawszę robię ciasto według mojego przepisu. Najlepsze ciasto nie powinno być zbyt gęste ani też zbyt rzadkie. Powinno mieć konsystencję śmietanki. Ciasto po wyrobieniu powinno zawsze chwilę odpocząć, jednak nie jest to konieczne. Ja jednak zawsze odstawiam je na chwilę. W moim przepisie użyłam 1 łyżeczki cukru, jeśli wolisz słodszą wersję użyj więcej cukru.

Z czym podawać naleśniki?

Domowy naleśnik bardzo dobrze smakuje w wersji na słono oraz na słodko, ponieważ przepis na ciasto jest uniwersalny. Na słodko możesz je podawać z:

  • twarożkiem
  • dżemem
  • jagodami
  • truskawkami
  • bitą śmietaną
  • czekoladą
  • budyniem

Na słono naleśniki można podawać z:

  • kurczakiem
  • sosem pieczarkowym lub pieczarkami
  • ze szpinakiem
  • serem
  • szynką
  • mięsem

Idealnie sprawdzą się też do krokietów oraz jako dodatek do zupy zamiast makaronu.

Jak przechowywać naleśniki?

Usmażone, przestudzone już naleśniczki najlepiej przechowuj w lodówce pod przykryciem, bo zapobiegnie to ich wysychaniu. Możesz je również po przestudzeniu zamrozić.

Ile jajek do naleśników?

Ja w moim przepisie na ciasto naleśników użyłam dwóch jajek, jednak jeśli chcesz zwiększyć proporcje użyj większej ilości jajek.

Jak smażyć naleśniki?

Naleśnika najlepiej smaż na rozgrzanej patelni. Możesz użyć też użyć specjalnej patelni do smażenia naleśników. Za pomocą pędzelka natłuszczaj patelnię.

Zapraszam na przepis!

ciasto
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki. Jeśli będzie zbyt gęste dolej trochę mleka. Do połączenia składników użyj miksera.
naleśniki
Naleśniki smaż najlepiej na małym lub średnim ogniu, około 3 minuty na obie strony. Ściągnij z patelni, gdy osiągną złoty kolor.
naleśniki

Polecam przepis na chaczapuri.

naleśniki

Napisz komentarz