Mój ulubiony przepis na omlet z mozzarellą, rukolą i pomidorami. Omlet z mozzarellą to idealny świetny pomysł na pożywne śniadanie, obiad i kolację. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, jednak możesz zabrać to danie też do pracy. Ja bardzo często wracam do tego pomysłu, ponieważ bardzo lubimy omlety. Smakują nam w każdej postaci. Jednak dziś u mnie pomysł na wegetariańską wersję omletu z mozzarellą rukolą i pomidorami.

Omlet z mozzarellą. Mój ulubiony.

Omlet z rukolą to zdecydowanie mój najlepszy przepis na to danie. Uwielbiam połączenie mozzarelli, smażonej rukoli, pomidorów oraz jajek. Jest to bardzo zdrowy i pożywny zestaw. Omlet możesz podawać na wiele sposobów. Może to być omlet na wypasie, z dużą ilością dodatków lub, bez dodatków. Najbardziej popularny to omlet z:

  • szynką
  • serem
  • szynką i serem
  • papryką
  • ze szpinakiem
  • pomidorami
  • oraz omlet biszkoptowy, na słodko zazwyczaj podawany z owocami

Składniki na omleta możesz komponować według własnych upodobań. Z podanych przeze mnie niżej składników otrzymasz bezmięsną wersję omletu, natomiast przepis możesz dowolnie modyfikować. Jednak u mnie dziś przepis na omlet z mozzarellą, rukolą i pomidorami.

Zapraszam na przepis!

omlet z mozzarellą

Jak zrobić omlet z mozzarellą?

Przepis na omlet z mozzarellą, rukolą i pomidorami jest bardzo porosty. Nie zajmie ci dużo czasu, jednak efekt jest bardzo smaczny. To genialny pomysł na zdrowy i pożywny posiłek. Z podanych składników otrzymasz 1 porcję potrawy. Przyprawy dostosuj według własnego uznania.

Składniki.

  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 -3 plastry pomidora
  • 1 garść umytej rukoli
  • 3 cienkie plastry mozzarelli w kulce
  • 1 łyżka masła.

Jeśli nie lubisz rukoli w tym przepisie możesz ją zastąpić szpinakiem, lub pominąć. Pomidory możesz zastąpić pomidorami koktajlowymi. Jeśli nie lubisz masła do smażenia możesz użyć, oliwy, oleju lub innego tłuszczu. Do smażenia użyłam patelni o średnicy 24 cm.

Omlet z mozzarellą. Przepis.

omlet z mozzarellą

Na patelni rozgrzej masło, następnie dodaj rukolę i podsmażaj około 1 minutę na średnim ogniu. Jajka wymieszaj dokładnie z mlekiem. Dodaj na patelnię i podsmażaj na średnim ogniu około 1 minutę. Dopraw solą oraz pieprzem, według uznania.

Do jajek dodaj pomidory. Podsmażaj do momentu aż masa jajeczna się zetnie. Następnie dodaj mozzarellę, złóż omlet na pół i podsmażaj do momentu aż mozzarella się roztopi. Najlepiej smaż pod przykryciem. Uważaj aby ogień nie był zbyt duży, ponieważ omlet łatwo jest przypalić.

Szukasz pomysłu na śniadanie lub kolację?

Polecam ci mój przepis na omlet z warzywami, grzanki z awokado, bułki z pieczarkami.

Życzę smacznego!

omlet z mozzarellą

Napisz komentarz