Składniki

3 jaka
1 pieczarka
Kawałek czerwonej papryki
Kawałek żółtej papryki
Kawałek zielonej papryki
1 Łyżka masła
Sól (według uznania)
Pieprz (według uznania)
50 ml mleka
Natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotwania

1.Pieczarkę umyć, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce masła, na średniej wielkości patelni. Smażyć około 2-3 minuty.
2.Jajka wymieszać dokładnie z mlekiem, solą oraz pieprzem. Następnie masę jajeczną przelać na patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać papryki, najlepiej na jedna stronę omletu i smażyć pod przykryciem na małym lub średnim ogniu.
3.Od czasu do czasu kontrolować czy boki się nie przypalają. Trzeba też podnosić brzegi szpatułką aby nadmiar masy spływał pod spód.
4.Masę smaży się do momentu aż wierzch się zetnie, następnie, posypuje się go natką pietruszki, składa się na pół i smaży jeszcze około 2-3 minuty.

Omlet z warzywami to świetny pomysł na zdrowe, pożywne i smaczne śniadanie. Taki omlet z warzywami jest to też idealny pomysł na kolację. Wbrew pozorom omlet jest bardzo prosty w przygotowaniu oraz nie zajmuje zbyt wiele czasu. To zdrowe danie smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. U mnie taki omlet zazwyczaj gości w poniedziałek, ponieważ w taki sposób pozbywam się resztek warzyw, które zazwyczaj zostają po weekendzie. To spore oszczędności, bo nic w naszej lodówce nie nie marnuje i nie ląduje w koszu na śmieci.

Jak zrobić omlet z warzywami?

Aby zrobić omlet z warzywami potrzebne nam będą: jajka, mleko, ulubione warzywa oraz tłuszcz do smażenia. Ja w moim przepisie użyłam po kawałku każdego koloru papryk oraz pieczarkę. W tym przepisie natomiast warzywa można dobierać dowolnie. W zależności od tego co akurat mamy w lodówce. Jeśli ktoś lubi mięsną wersję, może też dodać wędlinę. Koncepcja na to danie jest dowolna. Ja do smażenia użyłam masła, ale można użyć oliwy, oleju, masła klarowanego czy smalcu.

Jakie dodatki będą najlepsze do omletu?

Dodatki do omletu najlepiej dobierać według własnych upodobań. Ja najbardziej lubię wersję z samymi warzywami, natomiast mój narzeczony do warzyw dokłada jeszcze wędlinę oraz żółty ser.

Omlety można podawać na słono i na słodko oraz w puszystej wersji – omlet biszkoptowy.

Zapraszam na przepis!

omlet

Do zrobienia omletu używam jajek, mleka, warzyw. Dodatki można komponować według własnych upodobań. To danie w każdej wersji będzie bardzo smaczne.

Omlet smaży się na małym lub średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem. Trzeba jednak od czasu do czasu kontrolować, ponieważ to danie bardzo łatwo przypalić. Gdyby tak się stało, a wierzch nie był jeszcze całkowicie ściągnięty, radziłabym zsunąć omlet na talerzyk i włożyć drugą stroną na patelnię. Tak najlepiej dosmażyć surową część.

Zapraszam Was do obejrzenia innych moich przepisów, które znajdują się na moim blogu. Szczególnie polecam pomysł na kiełbaskę w sosie pomidorowym. To kolejny pomysł na pozbycie się resztek z lodówki.

Zapraszam Was również na przepis na szybka pizza z patelni.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz