Oponki pieczone to trochę lżejsza wersja tradycyjnych oponek serowych, które smażone są w głębokim tłuszczu. Oponki pieczone w swojej formie przypominają ciasteczka, są bardziej suche i nie ociekają tłuszczem. Nie są, aż tak bardzo puszyste, jak te smażone. Myślę jednak, że warto też wypróbować taką trochę inną wersję. W zależności od upodobań oponki można smażyć...

Składniki

200 gram twarogu
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka jaja
kilka kropel ulubionego aromatu do ciasta ( opcjonalnie)
ok 100 gram kwaśnej śmietany

Sposób przygotwania

1.Mokre składniki- ser, żółtka,3/4 kwaśnej śmietany i opcjonalnie aromat umieścić w misce i połączyć za pomocą miksera. Następnie dodać suche- mąka, cukry, soda. Wyrobić dłońmi ale nie za długo. Gdyby ciasto było suche dodać resztę śmietany. Ilość użytej śmietany zależy od tego jakiego użyliśmy twarogu, jeśli twaróg jest suchy, będzie potrzebna większa ilość.
2.Ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki i kieliszka wycinać kształt oponek.
3.Wierzch oponek posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią. U mnie trwa to około 15 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć, w zależności od mocy piekarnika.
4.Po przestudzeniu oponki maczać w lukrze a następnie w wiórkach.

Oponki pieczone to trochę lżejsza wersja tradycyjnych oponek serowych, które smażone są w głębokim tłuszczu. Oponki pieczone w swojej formie przypominają ciasteczka, są bardziej suche i nie ociekają tłuszczem. Nie są, aż tak bardzo puszyste, jak te smażone. Myślę jednak, że warto też wypróbować taką trochę inną wersję. W zależności od upodobań oponki można smażyć na tłuszczu lub piec w piekarniku. Na jedną i na drugą wersję znajdą się miłośnicy. Ja uważam, że wersja z piekarnika jest wygodniejsza, ponieważ wystarczy wstawić blachę do piekarnika i oponki pieką się same. Mój narzeczony woli wersję pieczoną, a ja natomiast wolę wersję smażoną na tłuszczu.

Jak zrobić oponki pieczone w piekarniku?

Do zrobienia oponek w piekarniku będzie nam potrzebny:

  • twaróg
  • kwaśna śmietana
  • mąka
  • cukier
  • soda
  • opcjonalnie ulubiony aromat spożywczy do ciast

Jaki twaróg będzie najlepszy na oponki w piekarniku?

Najlepszym twarogiem na oponki pieczone w piekarniku będzie twaróg półtłusty. Najlepiej, taki który jest sprzedawany na wagę.

Jak długo trzeba piec oponki w piekarniku?

Oponki w piekarniku pieczemy w temperaturze 180 stopni, natomiast czas pieczenia jest zależny od tego jaką moc ma Wasz piekarnik. Jeśli jest słabszy to należy piec dłużej. U mnie trwa to około 15 minut. Oponki z piekarnika po upieczeniu, można posypać cukrem pudrem, posmarować lukrem, lukrem z wiórkami kokosowymi a nawet czekoladą i ulubioną posypką. Ciasta twarogowego nie można zbyt długo wyrabiać, ponieważ po upieczeniu staje się twarde. Nie można też dodać zbyt dużo mąki, ciasto twarogowe jest klejące! Mokre składniki najlepiej jest połączyć za pomocą miksera, natomiast suche z mokrymi trzeba już wyrabiać ręcznie.

Gdy do ciasta dodamy 1 łyżkę spirytusu można je również smażyć na oleju. Do ciasta można też dodać ocet, ale to już może wpłynąć na ich smak.

Zapraszam na przepis!

oponki pieczone

Ciasto twarogowe wyłożyć na blat obsypany mąką. Ciasto jest klejące, wiec trzeba dość mocno obsypywać, aby je rozwałkować. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm i wycinać za pomocą szklanki i kieliszka kształt oponka. Następnie ułożyć na blaszce do pieczenia w ostępach, ponieważ podczas pieczenia zwiększą swoją objętość. Na blaszce najlepiej rozłożyć papier do pieczenia. Ciastka z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem.

Polecam Wam też przepis na pączki pieczone.

oponki pieczone

Życzę smacznego!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.