Najlepsze domowe pączki z dziurką, które są smaczniejsze niż te z cukierni! Wbrew pozorom takie domowe donaty są bardzo proste w przygotowaniu. Jedyne czego potrzebujesz to tylko kilka podstawowych składników, trochę czasu oraz cierpliwości. To niezawodny przepis na domowe pączki z dziurką w środku, który zawsze wychodzi. Jeśli raz go wypróbujesz z pewnością skorzystasz z...

Najlepsze domowe pączki z dziurką, które są smaczniejsze niż te z cukierni! Wbrew pozorom takie domowe donaty są bardzo proste w przygotowaniu. Jedyne czego potrzebujesz to tylko kilka podstawowych składników, trochę czasu oraz cierpliwości. To niezawodny przepis na domowe pączki z dziurką w środku, który zawsze wychodzi. Jeśli raz go wypróbujesz z pewnością skorzystasz z niego ponownie.

pączki z dziurką

Pączki z dziurką smażone.

Donaty, lub jak kto woli pączki z dziurką, przepis na nie jest prosty. Koniecznie postępuj zgodnie ze wskazówkami, a będziesz mieć pewność, że Twoje pączki wyjdą idealne. Bardzo ważna jest tu temperatura oleju, smalcu na którym będziesz smażyć swoje pączki z dziurką. Powinien mieć temperaturę 175 stopni. Wtedy pączki smażą się równomiernie i powstaje obwódka. Obwódka świadczy również o tym, że paczki są lekkie, puszyste oraz że ciasto jest dobrze wyrobione. Jeśli temperatura tłuszczu będzie zbyt wysoka pączki będą się przypalać z wierzchu, środku mogą być surowe lub puste. Do sprawdzania temperatury warto użyć specjalnego termometru.

Bardzo ważne jest również to aby dobrze wyrobić ciasto. Tu akurat idę na łatwiznę i używam robota kuchennego. Tobie też polecam. Ciasto oczywiście można też wyrobić ręcznie. Na ciasto na pączki używam wyłącznie żółtek, białka wykorzystuje do innych przepisów. Jeśli dodasz do ciasta białka, Twoje pączki na drugi dzień będą czerstwe.

Jajka oraz drożdże koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ powinny mieć temperaturę pokojową.

Pączki z dziurką możesz oprószyć cukrem pudrem, lukrem, lub polewą czekoladową. To już kwestia smaku.

Pączki z dziurką to zdecydowanie nie opcja fit, jeśli szukasz lżejszej wersji to sprawdź Oponki Pieczone – Przepis oraz bułeczki z kremem drożdżowe.

pączki z dziurką

Pączki z dziurką. Przepis

Składniki

Szklanka ma pojemność 250 ml

  • mąka pszenna 3 szklanki oraz dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt
  • drożdże świeże 25 g
  • masło 50 g
  • spirytus 2 łyżki
  • sól
  • olej lub smalec do smażenia

Pączki z dziurką, jak zrobić?

Masło roztop i odstaw do wystudzenia. Mleko lekko podgrzej, powinno mieć 37 stopni. Przygotuj zaczyn. Odlej kilka łyżek mleka do czystego naczynia, dodaj 2 łyżki mąki, drożdże i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć już pracować.

Do misy miksera przesiej resztę mąki. Mąkę możesz również napowietrzyć, włączając na chwilę niskie obroty miksera. Do mąki dodaj resztę cukru, spirytus, szczyptę soli, żółtka, mleko, przestudzone masło i zaczyn. W robocie ciasto wrabia się szybciej czyli około 5 minut. Jeśli ciasto na pączki z dziurką chcesz wyrabiać ręcznie musisz mu poświęcić minimum 10 minut. Ciasto na pączki jest klejące, ale nie dosypuj już więcej mąki. Z ciasta uformuj kulę, przykryj szczelnie folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na minimum 1 godzinę Pamiętaj, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na grubość około 2,5 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wycinaj kółka, a następnie wytnij dziurkę ( ja używam specjalnego wykrawacza). Pozostałą część ciasta zagnieć, ponownie rozwałkuj i powycinaj resztę krążków. Następnie przykryj ręcznikiem i zostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz ( około 1 litr ) do 175 stopni. Użyłam garnka o średnicy 23 cm. Jeśli użyjesz większego garnka, będziesz potrzebować większej ilości tłuszczu.

Podczas smażenia musisz regulować temperaturę oleju. Nie może być zbyt wysoka, ponieważ pączki będą się przypalać, ale też nie może być zbyt niska.

Krążki wrzucam na tłuszcz zawsze spodem ku górze. Babcia mówiła, że wtedy wychodzą ładniejsze i tak mi już zostało 🙂

Pączki z dziurką smaż po 2-3 minuty na stronę, powinny mieć ładny jasnobrązowy kolor. Po usmażeniu wyjmuj z tłuszczu łyżką cedzakową i układaj na ręczniku papierowym.

Po wystudzeniu paczki z dziurką oprósz cukrem pudrem.

pączki z dziurką

Życzę smacznego!

pączki z dziurką

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.